Реклама / Ads
50| 7626 |29.09.2013 ПОЛИТИКА

АФИС: БСП са първа сила, ако изборите бяха днес

.
Ако изборите бяха днес, три партии щяха да влязат в парламента - БСП, ГЕРБ и ДПС, показва проучване на агенция АФИС. След тях най-много гласове печелят Реформаторският блок, НФСБ, "Атака".
 

Допитването е проведено в цялата страна в периода 10-25 септември сред 1050 респонденти с избирателни права.

В началото на есента БСП има лек електорален превес - 21,2%, ГЕРБ получват 19,9% подкрепа, според проучването, цитирано от БГНЕС.

ДПС получава 6,5% подкрепа от гласоподавателите. Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок - 3,3%, НФСБ - 2,8% , и Атака - 2,5%.

Партия на протестите получава 3,8%, за друга партия биха гласували 4%. 13,5% казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Управителят на агенцията Юрий Асланов посочва, че за момента Реформаторския блок няма "голяма мощ".

"Атака" губи много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от доверието към нея и отново е в зоната на 3-те процента, тоест потенциално представена, ако се случат избори.

В класацията за най-мразените политици доскоро Ахмед Доган е заемал първото място, но след изчезването му от политическата сцена, неговото място е заето от Волен Сидеров.

На второ място е Лютви Местан, като Асланов прогнозира, че той може да мине и на първо, на трето място е Цветан Цветанов.

"Личностите с позитивен рейтинг - такива, при които одобрението повишава неодобрението, вече са много малко", посочва социологът. Това са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров. След тях е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около 1,5% повече е позитива.

Движението "България без цензура" и Николай Бареков имат позитивен рейтинг, напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, обясни социологът, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното.

"Така, че нея я обичат, колкото Бареков, и я мразят повече, отколкото него", коментира още Асланов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 8450 |24.09.2013 М. Манолова: Първанов да критикува Плевнелиев вместо Орешарски . 34| 9981 |21.09.2013 Г. Първанов: Един човек на "Позитано" отдавна държи партията като заложник . 62| 10454 |17.09.2013 ПЪРДОН щяла да се казва новата формация на Първанов и Дончева . 45| 8394 |29.08.2013 Първанов: Станишев изпусна много възможности за елегантно оттегляне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads