Реклама / Ads
40| 21288 |08.04.2020 ПОЛИТИКА

Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе

.
Караниколов и Горанов - недосегаемият дует? Източник: БНР
Борисов разпореди уволнението на шефа на ББР Стоян Мавродиев и борда на банката. Добре, но след дъжд качулка. 75-те милиона вече са дадени на колекторската фирма и както казват децата: Подарък назад не се връща…
 

Потърпевши са българските граждани, защото това са техни пари. Всичките 700 милиона, които се отпускат на ББР да ги разпределя като помощ за пострадали от извънредното положение фирми, са техни.

 

Финансовият министър Владислав Горанов и икономическият Емил Караниколов са част от скандала и няма какво да залъгват Борисов и обществото. Затова:

 

Ако Горанов и Караниколов, който е принципал на ББР, не са знаели – да бъдат уволнени, защото това им е работата. Караниколов е член на надзорния съвет, а такава голяма експозиция – 75 милиона – минава през него за одобрение.

 

Ако Горанов и Караниколов са знаели – уволнение и на прокурор. Защото са скрили.

 

Ако Горанов и Караниколов са знаели, но не са докладвали на премиера – уволнение и съд, защото по време на извънредно положение са укрили информация от голям обществен интерес от министър-председателя.

 

Управителят на БНБ също да отговаря, защото институцията, която ръководи има надзорни функции.

 

ДАНС да разкрие по най-бърз начин: кой е разпоредил сделката, кой е взел решението, кой е одобрил, кой е реализирал. Имало ли е други такива сделки за стотици милиони?

 

(За намерени от МВР и прокурори 87 кг нарязан тютюн, без бандерол, 1.6 гр марихуана, 0.4 гр амфетамин, електронна везна и гриндер – на обща стойност около 1400 лева са арестувани 24 души. За съмнителна сделка за 75 млн лв – нищо…)

 

Прокуратурата да започне разследване на предишни кредити в огромни размери, отпуснати по подобен начин. С какво са обезпечавани – пари от други банки? Да се разследват милиардите за саниране, тръгнали от ББР, милионите кредити, отпуснати на фирми на депутат от ДПС и пр.

 

Правителството да обясни, защо 75-те милиона в скандалната сделка не могат да бъдат върнати? Колко ще е неустойката, която ще се изплати на кредитополучателя, ако договора бъде развален/прекратен?  

 

Има и нещо положително в скандала. Ако все още е имало някой, който не е знаел от коя квота са министри Горанов и Караниколов – вече знае… Борисов да се замисли, от колко време някои се опитват да го качат на шейната. Ако той продължи да  оневинява Горанов и Караниколов, ще се затвърди съмнението, че заради обвързаности те са недосегаеми. А доверието в кабинета ще полети надолу. Ако не свали тях от джипката, ще трябва той да слезе...

 

И малко популизъм: 75 милиона правят по 1000 лв помощ за 75 000 нуждаещи се български семейства. Или за 150 000 семейства по 500 лева…

По време на тежки кризи така се прави!

 

Димитър Найденов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6412 |08.04.2020 Борисов: Не казвам ”хоп” прекалено рано, масирано тестваме Банско . 68| 15187 |07.04.2020 Радев към Борисов: Няма по-страшно от активната глупост . 62| 9838 |03.04.2020 Борисов отговори на Радев: Как може да говориш такива нелепици, в деня, в който баща ти е починал . 27| 9124 |30.03.2020 Нинова : Най-голямата опасност за България е управлението на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads