Реклама / Ads
78| 9191 |07.02.2012 ПОЛИТИКА

Алекс Алексиев: "Газпром" и руската енергийна мафия имат полза от мораториум

.
Алекс Алексиев
Русия все повече се проявява агресивно; изнудва Украйна или Беларус. И нашата сигурност не е напълно осигурена.
 

България няма причини да се отказва от шистовия газ, казва в интервю за в. 24 часа експертът по международна сигурност Алекс Алексиев. Вижте какво става в Америка. Барак Обама, който разчита много на еколозите, защото те може би са най-ревностните му поддръжници, излезе с реч за пълна подкрепа за развиването на добива на шистов газ.В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем.Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне.А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти. Шистовият газ в момента струва в Щатите някъде около 77,5 долара за 1000 кубика, ние тук плащаме на “Газпром” някъде към 440. И ще стане 600-700 долара. А да не забравяме, че в САЩ заплатите са 7 пъти по-големи от нашите. И тук не слагаме изгодата за икономиката, химическата промишленост и т.н.

Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия.

Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ. В същото време от 2007 г. “Газпром” много усилено употребява фракинг за извличане на петрол, и то с пъти повече всяка година. Значи това е пълно лицемерие от страна на руската енергийна мафия, а нашите уж еколози и прочее протестиращи въобще не говорят за това. Така, че съпротивата е чисто политическа.


Надявах се на това правителство, което все още поддържам заради разумната му икономическа политика. Но мораториумът за шистовия газ е много голям гаф. Това е най-голямата грешка на ГЕРБ. Не може да се мисли, че американците ще са доволни от това, че една много реномирана тяхна компания бива изгонена от България по най-безцеремонен начин. Борисов каза, че ще подпише за АЕЦ “Белене”, ако проектът е екологичен и икономически изгоден. Но той в никакъв случай не е икономически изгоден. Това е едно заробване за България.

Хилари е обяснила при затворени врати, е, че Америка, която е в икономическа криза, както и Европа, не може да си позволи да продължава да дава три четвърти от военния бюджет на НАТО. Американският народ няма да го допусне. Направете просто тази сметка, че след студената война САЩ даваше много повече от всички други в пакта, но това беше половината от бюджета му. А сега страни като Германия, Холандия, Франция фактически харчат пари само за да поддържат някакви работни места в армията, а нямат възможности да действат във важни ситуации самостоятелно от американците. Това не може да продължава и затова ще видите, че Америка ще се изтегли от Европа. Няколко бригади бяха обявени за изтегляне и няма да са последните. За нас това е много важно, защото Източна Европа продължава да е регион, където сигурността не е обезпечена напълно.

 

Русия все повече се проявява агресивно и не отказва да играе роля, в която силовата политика е най-важна.

Вижте как изнудват Украйна или Беларус. Така че и нашата сигурност не е напълно осигурена и ние трябва да направим всичко възможно да убедим американците, че дори да се изтеглят от Западна Европа, трябва да останат в Източна Европа от гледна точка на противоракетна защита, бази и пр.


Явно натиск на ООН няма след ветото на Москва и Пекин. Между другото, е интересно, ако четете руската преса, как руснаците обясняват убийствата в Сирия. Това е някаква параноя на един недемократичен човек, който не може да си помисли, че неговите действия причиняват тази съпротива.Сега Сирия е последният руски съюзник в Арабския свят. С ветото и поддръжката си за Башар Асад те практически се оказват срещу целия Арабски свят и в съюз с Иран и “Хизбула”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 204| 21126 |03.02.2012 Алекс Алексиев: Посещението на Х. Клинтън е повече куртоазно, отколкото ключово . 34| 14065 |04.01.2012 Х. Александров: Борисов или губи контрол, или прави спектакъл . 58| 9854 |23.11.2011 Алекс Алексиев: На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ . 28| 8528 |15.11.2011 Х. Александров: Първанов и Доган са като скачени съдове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads