Реклама / Ads
36| 8921 |28.10.2009 ПОЛИТИКА

М. Андреев: Маркова е на екскурзия в Австралия, а държавата тече от секретна информация

.
Методи Андреев и Цвета Маркова
България се тресе от скандали за изтичане на класифицирана информация, а шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова е на екзотична командировка в Австралия, а заместникът й ненадейно е излезнал в болнични. Това разкри за Frognews.bg бившият шеф на Комисията по досиетата към парламента Методи Андреев.
 

Цвета Маркова участва в делегацията на президента Георги Първанов, който е на посещение в Австралия, Шри Ланка и Южна Корея.

Методи Андреев е убеден, че оправданията, че ще се подписва договор с австралийските служби за сътрудничество в областта на класифицираната информация са несериозни, а зад тях прозира най-обикновена екзотична екскурзия.
Възниква въпросът, ако имаме подобни договори с чужди държави, на какво основание и с какво доверие те ще ни предоставят поверителна информация, след като ние не можем да опазим родната, коментира Андреев. Той не знае какъв е обменът на поверителна информация между България и Австралия, но допусна, че може да има тайна програма да отглеждаме кенгуру и щрауси и затова търсим по-секретни данни за размножаването им.

Маркова трябва незабавно да си подаде оставката, институцията й мълчи престъпно и не дава никакви обяснения защо е допуснат такъв гаф, свързан със сигурността на страната. Поне трябваше да си отложи екскурзията, атакува Методи Андреев. Той е категоричен, че след като има теч на секретни данни не може да се говори за национална сигурност. Експертът припомни, че според Закона за класифицираната информация, ДКСИ е органът, който определя политиката, организира, координира и контролира дейността за защита на тази информация.

Екс шефът на Комисията по досиетата е убеден, че Цвета Маркова не е изпълнила и разпоредбите на чл. 8, т. 13 от Закона. В тях се казва, че при установен теч на класифицирана информация, с гриф „Строго секретно”, незабавно се уведомява премиерът .
Смятам, че Маркова не е сезирала по някакъв начин Бойко Борисов за проблема, че секретни информации от поверителен доклад се разпространяват по сайтове, медии и Интернет. Сигурен съм, че не е изпълнила закона, а и Борисов не е съобщил, че е получил такъв доклад, коментира Методи Андреев. Той поясни още, че всяка една институция, която борави с класифицирани документи има служител по сигурността на информацията, но все още не било проверено, кой е този човек в ДАНС, как ДКСИ му е издало достъп и защо не му е отнет?

Методи Андреев разкри, че в ДКСИ са се натрупали много проблеми. За административна издръжка от джоба на данъкоплатците се харчели годишно над 10 млн. лв. Само преди два месеца пък, Маркова закупила за себе си и зам.-председателя два чисто нови автомобила „Крайслер”, с максимална степен на оборудване. Разточителството с държавни пари ставало в условията на финансова криза и свиване на бюджета за социални нужди. Освен това комисията строяла при съмнителни обстоятелства два обекта – единият в Банкя – център за обучение на кадри, а другият на „Цариградско шосе” за администрацията на ДКСИ. На тях се работело повече от три години и се харчели милиони.
Настоявам за проверка, да се види какви са били офертните цени и сроковете за изпълнение, подписвани ли са анекси, пита експертът по секретна информация.

Според Андреев, ДКСИ имала сериозен проблем и с кадровото си обезпечение. Назначавали се хора по комунистическия принцип за шуробаджанащината и приятелските кръгове. Маркова предпочитала за работа все близки и роднини на други шефове.

Например на Кирчо Киров жена му е шеф на дирекция, приютила е и племенница на шефа на военното разузнаване Студенков, сочи Андреев.

Той призовава правителството да започне незабавно реформа в областта на сектор „Национална сигурност”.
Маркова беше политически удобна на две правителства, но след този скандал е престъпление, ако остане на поста, каза Методи Андреев.

Лидерът на ДСБ – София Атанас Атанасов също атакува ДКСИ и Цвета Маркова заради скандала с изтичане на класифицирана информация. Генералът призова комисията да бъде закрита, припомняйки за дипломатически гафове с партньори от НАТО и ЕС. Той обвини ръководената от Маркова комисия, че харчи безразборно пари, всяка Коледа си правили екскурзии в чужбина със средства на държавата. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 25073 |28.10.2009 „Главболгарстрой” с две награди – смешно или тъжно . 33| 6287 |27.10.2009 САЩ: Управляващите в България се месят в религиозни спорове . 69| 15544 |27.10.2009 Първанов и Борисов да кажат ясно България държава ли е . 40| 10192 |25.10.2009 Тайният доклад: 2 х 8 или капан за новобранци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads