Реклама / Ads
36| 7932 |15.01.2011 ПОЛИТИКА

М. Андреев: Първанов има ресурс за СРС-та

.
Методи Андреев
Най-голям интерес от злепоставянето на ГЕРБ има Георги Първанов; убеден съм, че зад тези записи има сериозен политически контекст; Първанов има ресурс чрез своите подчинени служби за СРС-та.
 

Това казва Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата, пред Труд.

Преди да гласуваме закона за доситата, имахме тежки разговори с генералитета. Ген. Димо Гяуров - тогава директор на НРС, който от ефрейтор стана генерал, имаше странна позиция. Той открито заставаше срещу закона още докато бяхме на власт. Даже многократно е ходил в Министерския съвет да обяснява колко опасен е този закон за СДС, каза Методиев.

Коментирайки позицията на президента Стоянов Андреев посочи, че с Евгени Димитров два пъти са ходили при президента Стоянов. Той ги посрещнал с думите: “Пичове, хайде сега да не правим скандали. Знаете, че тази работа е деликатна. Постепенно ще изолираме тези хора.” А в края на мандата си Стоянов назначи маса такива хора. Имаше и негови съветници.

Андреев разказа за отношението на политическото ръководството на СДС към закона за досиетата. „Те не мислеха, че трябва да се подобри законът от 1997 г. Вината на Иван Костов е в това, че неговият вътрешен министър Богомил Бонев, който беше човек от старата система, предлага в стария закон за досиетата да влезе чл. 13, според който “проверяваните лица, ако се окажат, че са агенти на съвременните служби, не се оповестяват”. Това го има в протоколите на МС. Този член разказа играта на целия закон. В подобрения вариант на закона той отпадна през 2001 г.”, обобщи той.

Коментирайки скандалите със СРС-тата Андреев посочи, че от това трябва да произтичат някакви действия. „Аз съм на страната на Ваньо Танов, защото той възприема ангажимента си към митниците като свой дълг. Някои казват, че той сам си правил записите. Не знам дали е така, но хубаво е, че излязоха тези неща. Убеден съм, че зад тези записи има сериозен политически контекст. Аз ще прехвърля топката в полето на президента. Никой досега не е казал, че той е началник на две много сериозни служби - на Външно разузнаване и на Военна информация. Вниманието се концентрира върху ДАНС, но тази служба е невръстно дете в сравнение с другите две. Те все още имат изключително много агентура”, каза още той.

Дали Първанов стои зад Трактора или зад не знам си кой - това трябва да установят съответните органи, препоръча Андреев във вестник Труд и добави, че Първанов има ресурс чрез своите подчинени служби за СРС-та.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 18388 |23.12.2010 Кръгът на Първанов трака със зъби от гнева на Бойко . 44| 10072 |22.12.2010 Първанов и рендето „Вьорнер”. Цинкограф. . 45| 10373 |17.12.2010 Ген. Атанасов: Политиката на Първанов роди скандала с ДС-посланиците . 13| 8452 |10.12.2010 Първанов бил зад аферата с бг паспорта на Л. Георгиевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads