Реклама / Ads
388| 13322 |03.08.2013 ПОЛИТИКА

Антон Кутев: ГЕРБ няма да дойдат на власт повече

.
Антон Кутев Източник: Булфото
ГЕРБ не е проблем за БСП оттук нататък. Ако досега беше паднало правителството, може би, ГЕРБ щеше да бъде оная сила, която ни заплашва. Аз вече съм напълно убеден, че ГЕРБ не може да дойде на власт.
 

Тези думи категорично изрече Антон Кутев в ефира на "Радио К2". „Целта беше през това време да се отнемат някои от лостовете, тъй като огромната част от властта на Борисов и Цветанов се крепи на едни определени лостове на влияние, които те абсолютно безскрупулно използваха", заяви депутатът от столетницата.

ГЕРБ вече не могат да постигнат такива резултати на изборите, които постигнаха последния път. ГЕРБ се възпроизвежда чрез властта, а в момента са извън нея. Според Антон Кутев, ако БСП падне от власт, нищо по-добро няма да дойде. Той каза, че БСП има много недостатъци, но въпреки това е единствената партия в България, която има реална идеологическа основа.

Депутатът се изказа по актуалната тема за гласуването на нов Изборен кодекс. „Щем, не щем, през септември трябва да преминем към конкретно гласуване на Изборния кодекс." Спорен Кутев месец-два след като започне разглеждането на Изборния кодекс е нормално той да бъде приет. Червеният депутат не изключи възможността да има извънредни заседания на Народното събрание, въпреки лятната ваканция, ако обстоятелствата го налагат.

Кутев подчерта, че няма нова тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака, тъй като АТАКА никога не е гласувала „за" по ключови въпроси, каквито са съставянето на правителство и актуализацията на бюджета. Атака осигурява кворум, за да съществува Народното събрание, но те са опозиция. Червеният депутат заяви, че БСП в 41 НС също е осигурявала нужния кворум и винаги са се регистрирали. „В момента партия ГЕРБ не може да свикне с демократичните инстинкти и докато беше на власт се опитваше да овладее властта с всички средства и обратно, когато мина в опозиция се опитва да провали целия обществен договор само и само да се върне на власт", каза Антон Кутев.

„В момента Бойко Борисов и компания около него, плюс няколко малки партийки, който не успяха да влязат в парламента се чувстват неудовлетворени от ситуацията и искат на всяка цена да я сменят веднага", продължи секретарят по медийна политика на левицата. Това, че ГЕРБ имат 97 народни представители не ги прави мнозинство, защото мнозинството се прави с повече от 120 депутати. От началото на демокрацията досега почти във всички мандати на Столичния общински съвет (СОС) най-голямата политическа сила в СОС винаги е била БСП и никога БСП не са имали председател на Съвета или кмет на София, аргументира се Антон Кутев. Той допълни, че ГЕРБ са отказали участие и председателстване на парламентарни комисии. По отношение на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, която се оглавява от Волен Сидеров, Кутев каза, че тази комисия винаги се е водила от опозицията и за тях е било нормално анти-корупционната комисия да се оглави от ГЕРБ, но те са отказали да участват.

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше груба грешка, призна Антон Кутев. Той каза, че не може да застане зад това назначение, въпреки че го е подкрепил в пленарна зала, заради партийната дисциплина.

ДПС имат осем областни управители. „Много по-малко е настроението срещу хората от това малцинство в един регион, в който то не преобладава, отколкото в конфликтни региони като Разград, Силистра, Кърджали, Смолян, Търговище", каза Антон Кутев. Той посочи, че в Силистра областният управител Насуф Насуф се приема добре от местното население и даде пример за смесен регион като Разград, където областният управител е от българския етнос.

„Правилното място за протести е пред офисите на онези фирми, които управляват процесите", заяви Антон Кутев. За да отидеш да протестираш на жълтите павета, ако не те подкрепят определени медии и политически централи не те подкрепят, на третия ден твоят протест ще загине. „Може ли да съществува реален протест, ако от този реален протест, големият бизнес няма интерес", постави въпроса червеният депутат. Антон Кутев каза още, че на протестите има хора с чисти и добри намерения, които вярват, че сменяйки системата, тя ще стане по-добра. Депутатът от левицата посочи, че големите либерални тинк-танкове се финансират от големите корпорации. Олигархията през различните години е била различна, продължи Антон Кутев. Според него, „олигархия" означава мощни икономически интереси, които се опитват да се възпроизвеждат чрез политиката. „Защо да има проблем, просветени хора като братя Прокопиеви да участват в политиката?! Това са хора, които притежават огромен финансов ресурс, които са придобили този финансов ресурс през политиката", каза медийният секретар на БСП.

„За съжаление, аз честно казано не съм убеден, че мога в момента да дам отговор, как се прави това, по простата причина, че това са големи въпроси и не мога да имам аз претенцията, че мога да ги реша", отговори Антон Кутев. Тези проблеми не могат да бъдат решени със законодателен акт. Тези въпроси стоят и пред Америка, и пред Европа, не само пред България заключи Антон Кутев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 132| 11779 |21.07.2013 ГЕРБ става от най-мразена най-ухажваната партия . 268| 9512 |13.07.2013 Бойко Борисов: Когато десни партии казват с ГЕРБ -не, тогава с кого? . 20| 6253 |07.07.2013 БСП и ГЕРБ се дрънкат за необходимостта от вот на доверие . 79| 7818 |05.07.2013 БСП и ГЕРБ сядат да преговарят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads