Реклама / Ads
6| 8706 |08.09.2009 ПОЛИТИКА

„Апостолите на Станишев” - меню „Биг Мак”, или „Четири в едно”

.
Меню „Биг Мак” или „Четири в едно” ще избират родните депутати в началото на есенната сесия на новия парламент. Така условно могат да бъдат наречени двата варианта за сваляне на депутатски имунитет и търсене на наказателна отговорност от бивши министри и зам.-министри в правителството на Сергей Станишев, разкриха източници на Frognews.bg.
 

На прицел са парламентарните групи на доскорошните коалиционни партньори БСП и ДПС, които се оказаха единствената опозиция в 41-я парламент.

От началото на септември Народното събрание и Националната следствена служба все повече приличат на скачени съдове, коментират политици и магистрати. С едно натискане на бутоните за гласуване пленарната зала може да олекне с доста законотворци, които да запълнят килиите на столичния булевард „Д-р Г. М. Димитров”.

„Биг Мак” бил по-хард, желан, но трудно осъществим на този етап план за действие. Освен това навявал много директни асоциации с арестантските камионетки на Яне Янев, заявени преди изборите. Според него 15 народни избраници трябва да сменят марковите си костюми с раирани. В елитната компания попадат имената на Сергей Станишев, Румен Петков, Ахмед Доган, Михаил Миков, Емилия Масларова, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Димчо Михалевски, Петър Димитров, Делян Пеевски, Джавджет Чакъров, Емел Етем, Нихат Кабил, Петър Мутафчиев и Георги Петърнейчев? За участието им в далавери и груби нарушения на закона вече били събрани достатъчно материали от новите министри и по полицейски управления. Единствено просветното министерство отсъствало от списъка на прокуратурата за престъпления. В кюпа на заподозрените били даже и културното и правосъдното ведомство.

„Биг Мак” обаче бил залък за голяма уста, каквато правителството на ГЕРБ трудно можело да отвори на този етап без да се задави или прехапе. Напрежение в държавата, протести от опозицията и дестабилизиране на институциите можело да предизвика изпълнението му.

Анализатори от Синята коалиция твърдят, че Сергей Станишев се е погрижил предвидливо всички от старата изпълнителна власт, които са били посветени в схемите за крадене на пари от бюджета и ЕС, и преливането им в лични джобове и партийни каси да получат гарантиран парламентарен имунитет. Това обяснявало и странната подредба на кандидатските листи за изборите в някои райони преди три месеца. Тя нямала нищо общо с волята на социалистите по места. Тогава Станишев нареди отличниците за парламента според аршина на своя обръч и предизвика гнева на червените мравки в Смолян, Добрич, Варна, София и други.

Реализирането на „Биг Мак” означава, че и вторите в листите – Борислав Гуцанов, Кръстьо Спасов, Минка Стоянова, Пенка Атанасова, Мартин Славов, Атанас Устабашев,Росен Карадимов, Искра Михайлова, Дурхан Мустафа, и други късметлии може да си стягат експресно куфарите за София?

Вариантът „Четири в едно” е по-скромен, но удачен и работещ. Щял да предизвика ефекта на „мекия брус” с обвинения и сваляне на имунитета само на Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев и Нихат Кабил, прогнозират от ГЕРБ. Така поне на първо време ще се засити общественият глад за справедливост и възмездие.
Вторият вариант можел да бъде разигран на 3-4 стъпки, като през следващата година периодично се повдигат обвинения и се сваля имунитетът и на други от екипа „Вещици на Станишев”.

Стартът за действие вече бе даден в чест на комунистическия празник 9-и септември с започналите разпити в Националната следствена служба и подготвяните обвинения на бившия земеделски министър Валери Цветанов и шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков. Но тези двамата са само сосчета към основното меню, защото до края на седмицата може да изгорят ушите и на първите депутати?

Завесата на неизвестното повдигна министър Цветан Цветанов. От Варна той предупреди преди дни, че обвинения дебнат стари управници от тройната коалиция. Експремиерът Станишев побърза да ги защити и оневини, като подмени в общественото съзнание съдения вече зловещ образ на вещици с светия лик на 12-е апостоли на Христос. По църковните канони думите му си бяха истинско богохулство, но явно лидерът на червените още е в облаците на отминалото си управление и продължава да вярва, че само той си говори директно с Бог.

След Цветанов и Станишев компетентно по темата се обади и самият Главен прокурор Борис Велчев. Като смирен вярващ той мълча 4 г. докато червените апостоли безчинстваха по министерствата, но сега явно повече мисли за собствената си козина. От думите му изглежда, че „Четири в едно” ще бъде предпочетен пред „Биг Мак”. Обвинител номер едно пророкува в неделя, че до дни бивши министри ще ходят на разпити. Имена не бяха посочени, но се загатна за далавери със заменки на гори, инфраструктурни проекти, точене на пари от стари вагони.
“Бъдете сигурни, че лов на вещици няма, но ако някъде в България има вещици, то е добре да бъдат заловени”, остроумно каза Велчев и побърза да се застрахова: “Българското законодателство е направено така, че да размие отговорността, затова се надявам скоро да има промени”.

И докато прокуратурата издирва вещиците из България, трябва да надникне и в някои извънпарламентарни сили. НДСВ е най- подходяща. Двама от активистите й, доскорошни министри са достойни кандидати за шампионската листа на обвинението.

Независимо дали депутатите ще предпочетат меню „Биг Мак” или „ Четири в едно” надеждата е, че в парламента ще има мнозинство с воля за сваляне на имунитети – поне 162-а, от ГЕРБ, „Атака”, Синята коалиция и РЗС. Те просто нямат шанс за друга игра, защото се клеха на избирателите си и на Брюксел преди два месеца, че ще вкарат лошите от тройната коалиция в затвора. Сега се оказа, че ще имат работа с Христови апостоли, но да не забравят, че те се преродиха от вещиците на Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 14119 |07.09.2009 Кольо Парамов: Велчев, кой изпя за “Лиани”? . 20| 10990 |07.09.2009 Раждане и убийство в деня за траур . 7| 13037 |06.09.2009 Оставката на Миле Янакиевски – урок по морал . 8| 5692 |05.09.2009 Петко Сертов: Няма доклад за министри, нито шпиони в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads