Реклама / Ads
79| 12825 |03.11.2010 ПОЛИТИКА

"Азбучните апостоли" се отрекоха от месията Първанов

.
Спряганите за съмишленици на Георги Първанов в проекта „АБВ”, който се очаква държавният глава да стартира на 11-ти ноември, се покриха. Вероятните сподвижници на президента избягаха като дявол от тамян, след като прочетоха имената си в бъдещия списък на апостолите на Първанов, които ще трябва да се борят с Бойко Борисов.
 

Миналата седмица изтече информация за вероятните хора, които ще участват в политическа формация на Георги Първанов. Часове по-късно заваляха оправданията и обясненията на повечето от тях, че нямат нищо общо с политическите мераци на  държавния глава. Първи информацията опровергаха шефката на ЕНП Мария Капон и бившият еврокомисар Меглена Кунева. В сутрешния блок на една от националните телевизии и двете категорично отрекоха да са влизали в преговори с президента. Кунева дори обяви война на премиера Бойко Борисов, който твърдо заяви, че всички спрягани за азбучници на Първанов са минали през кабинета или дома му, за да го молят за постове.

Приятелката на Барозу се засегна и в няколко интервюта се опита да убеди обществото и вероятно своите от НДСВ, че се е видяла само веднъж с премиера, за да му потърси подкрепата за втори мандат като еврокомисар. Шефката н а ЕНП Мария Капон също се закле, че не е говорила на четири очи с Георги Първанов за новия му проект, и че не  би се включила в азбуката на държавния глава. И името на шоумена Слави Трифонов също бе употребено, но и той би отбой и прати нарочно писмо до медиите. В него Дългия заяви, че нямал нищо общо с политиката и с президентската партия. Преди време името на Трифонов, освен с Първанов, беше замесено в партията на Борисов. Самият министър-председател обяви в интервю, че Слави е искал 50% от ГЕРБ по времето, когато двамата бяха приятели и ходеха на вечери в тузарски столични заведения.

След писмото на Трифонов един по един хората, сочени за приближени на Първанов започнаха да отричат бъдещoто си участие в „АБВ”. Журналистът Велизар Енчев, кюстендилският кмет Петър Паунов, и бившият външен министър Ивайло Калфин се отдръпнаха рязко от „АБВ”. Преди година обаче именно Калфин беше спряган за лицето на президентския проект. Преди 2 месеца Сергей Станишев изпусна „небрежно” името му за вероятен кандидат за президент догодина.

Името на друг министър от кабинета на тройната коалиция също попадна в кръга на Първанов. Говори се, че един от най-силните в БСП Румен Петков е тръгнал из страната като емисар на държавния глава, който има задачата да събира хора от общинските структури на БСП за новия проект. Той обаче отрече този факт и заяви, че си остава в "столетницата" и не се занимава с подобни неща.

Първият „сигурен” за азбучния проект на Първанов беше Кольо Парамов, чието име бе залепено до това на президента в столичен вестник. Пред Frognews.bg той отрече връзката си с държавния глава и дори подчерта: „Не търсете Парамов при Първанов”.

Все още остават въпросителните защо толкова рязко хората от списъка на президента, който беше публикуван неофициално миналата седмица, бягат като опарени от него. Според информация на столичен вестник днес държавният глава е трябвало да направи първата тайна вечеря със своите. Срещата обаче пропаднала заради пуснатите предварително имена. По тази причина президентът бил бесен заради осветените в медиите хора. Появи се и хипотезата, че всъщност всичко това е ход на БСП, която се опитва да спъне още на старта бившия си шеф Първанов, който се очертава да оглави коалиция, в която да „глътне” другарите си от „левицата”. Според други списъкът бил съставен от Бойко Борисов, който пришил към Първанов изхабени имена, които в същото време обичали да залитат към най-различни политически течения. Не било изключено атаката да е насочена срещу самите хора, за които се смята, че ще се присламчат към „АБВ”.

Засега обаче не е ясно кой влиза и кой не в проекта на Първанов. Самият той пази упорито тайна. Появиха се слухове, че повечето от тях ще отидат при държавния глава на 11-ти ноември с орден „Стара планина”, който са получили през двата президентски мандата. Като сигурни от „Дондуков” 2 вече брояли съветника на президента ген. Никола Колев и бившият шеф на службите Бриго Аспарухов, който пръв отвори дума тази година за бъдещата „АБВ”. Не било изключено в президентската азбука да влязат и хората, които така и не отрекоха информацията от миналата седмица като Велислава Дърева, Людмил Георгиев, Меглена Плугчиева, КНСБ-шефът Поламен Димитров и пловдивският кмет Славчо Атанасов. Засега от ДПС също запазват гробно мълчание и не отговарят на въпроса дали ще подкрепят проекта „АБВ” и самия Георги Първанов, който преди 5 години им връчи мандат, родил спорната "тройна коалиция".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6626 |03.11.2010 И замириса на предсрочен вот . 69| 14021 |02.11.2010 Гоце си взе и Бай Ганьо - нагъл, дебел, богат, но в пола . 128| 12778 |02.11.2010 Ив. Костов: Каква е тази мания за имоти? Азиатщина! . 124| 10574 |31.10.2010 Б. Борисов: Завиждат ни; Първанов ще прикотка ДПС в проекта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads