Реклама / Ads
129| 12592 |11.11.2010 ПОЛИТИКА

Азбукарите се врекоха, че не правят партия

.
президентът Първанов отиде в НДК Източник: Frognews.bg
Ключовата дума в НДК е "алтернатива". Президентът Г. Първанов се появи на форума; тук има и "червени отцепници" като Мая Манолова, Ст. Данаилов, К. Добрев, чието присъствие не се е понравило на лидера С. Станишев. Никой не се нае да каже получил ли е и той покана за срещата.
 

В присъствието на президента Георги Първанов като гост, поканен от инициаторите на срещата, в НДК се събра инициативния комитет на новото гражданско сдружение, спрягано като АБВ. Оказа се, че тук са много от лицата, които предварително се спрягаха за участници в проекта, както и гости, дошли на събитието. Присъстваха евродепутатът Ивайло Калфин, Кирил Добрев, Мая Манолова, Стефан Данаилов от БСП; спортистът Йордан Йовчев, Борислав Борисов, ректор на УНСС, Л. Левчев и Ив. Гранитски; Весела Лечева, Кръстьо Петков, икономистът от Лондон Димитър Иванов, зеделецът Стефан Личев, Николина Чакардъкова, Стоян Александров, Тодор Бояджиев, археологът Николай Овчаров, Йоан Костадинов, Славчо Атанасов и много кметове. В първите редици на журналистите бяха Велислава Дърева и Валерия Велева, която чу Костадин Паскалев и хвана под ръка Ламбо, за да го изведе на раздумка в кулоарите на НДК.


Стефан Данаилов, Кирил Добрев и Мая Манолова бяха неотлъчни докато слушаха пламенната реч на Първанов

Костадин Паскалев, кмет на Благоевград, откри срещата с думите „Ние не правим партия”. „Това трябва да е ясно от самото начало, за да избегнем всякакви спекулации. Днес тук е и президентът Първанов, със сигурност ще се включи в дискусията и на дискусия преди няколко дни самият той каза, че идва време дебатът да се пренесе на друго поле. Мисля, че това, което правим, е да пренесем този дебат в това поле. Ключовата дума на днешния ден е алтернатива. Както знаем, вчера се навършиха не малко години от промяна на 10 ноември и ние имаме амбицията днес тук да проведем един дебат, който да се освободи от идеологизация, партизиране”, каза Паскалев. По думите му в дебата ще се включат хора, компетентни в различни сфери, в които работят и които имат опита да предложат идеи за решаване на проблемите в България. „Смятам, че е особено важно да кажем, че днес, когато има доста проблеми в обществото, когато се засилва желанието за силната ръка и едноличното поемане на отговорност, ние да направим точно обратното – да създадем предпоставки и условия за воденето на един дебат за развитието на държавата”, каза той.


Димитър Иванов и Кръстьо Петков бяха сред гостите на АБВ

Костадин Паскалев посочи, че бюджетът на държавата, който се обсъжда в момента за 2011 г., е много важен. Той разкритикува политиката на правителството на ГЕРБ по отношение на общините, науката и образованието.

Впоследствие бившият жълт депутат Борислав Великов, понастоящем от БНС потвърди, че никой от участниците нямало да си напуска партията. Всички дошли тук , за да търсят ново поле за диалог. Ключовата дума на срещата се оказа "алтернатива".

Стефан Данаилов обяви пред журналисти, че е имало известно напрежение покрай създаването на движението, но той не бил чул някой да държи сметка на присъстващите от БСП за това, че са там.


Костадин Паскалев бе водещ на събитието

"Има дефицит на компетентност", констатира президентът Г. Първанов и додаде, че България имала нужда от граждански проект като АБВ. Той определи твърденията, че е разбил БСП за "смешен плач", тъй като дори и като президент винаги се бил стремял към обединение.


Имаше и отегчени азбукари, които едва дочакаха края на сбирката в НДК

А след речта на Първанов половината зала се опразни. Депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев казаха, че няма нищо притеснително в това, че са присъствали на учредяването на „АБВ”. Манолова коментира, че БСП е отворено към участие в дебат какъвто е започнал президентът Георги Първанов. Кирил Добрев подчерта, че левицата ще участва във всяка една дискусия , която е насочена срещу управлението на ГЕРБ. И двамата обаче бяха категорични, че няма да напускат партията на Станишев.


Ламбо пламенно разказва на журналистката Валерия Велева за новите епизоди на "Стъклен дом"


Ректорът на УНСС Борислав Борисов беше сред най-скъпите гости на Първанов

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 12735 |10.11.2010 Шефът на СКАТ: АБВ е ВГЗ, а Първанов е злокобна фигура . 40| 6320 |10.11.2010 Ал. Лилов: Скептичен съм към АБВ . 55| 6462 |09.11.2010 ДС и КГБ са режисьорите на промяната . 33| 7959 |08.11.2010 Станишев гони журналисти от тайна завера с бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads