Реклама / Ads
13| 4899 |12.05.2015 ПОЛИТИКА

Бъчварова: Имаме план за действие за Македония

.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова Източник: Булфото
България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.
 
Това стана ясно след проведеното днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС. Участниците се обединиха около позицията, че за България са най-важни запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност.

От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир в страната, както и да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция , защото липсата му създава условия за дестабилизация.

Република Македония се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз, заключиха на Съвета.

Състоянието на границата с Македония е спокойно, няма увеличение на пътникопотокът, увери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета, който премиерът Борисов свика във връзка със случващото се в Македония.

„На съвета бяха обсъдени политическите рискове във връзка със ситуацията в Македония. Като вътрешен министър мога да кажа, че имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки. Към момента такива няма", каза пред журналисти Румяна Бъчварова.

„Но ние отчитаме възможността да се появи такъв риск и имаме готовност за овладяване. Неслучайно казах, че сме обсъдили и оперативни възможности, които да гарантират както националната ни сигурност, така и сигурността на българската граница", каза още вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Призоваваме нашите колеги в Република Македония към отговорни политически действия, допълни министърът на външните работи Даниел Митов. След Съвета той заяви: „Не искаме да видим Македония в състоянието ѝ отпреди Охридските споразумения, затова призоваваме нашите колеги към отговорни политически действия, към изясняване на обстоятелствата около смъртта на осемте полицаи и към изясняване на обстоятелствата около изтичащата постоянно информация около подслушаните разговори и записи, които през последните месеци са голямата тема в Република Македония".

Митов бе категоричен, че някой трябва да поеме отговорност и да се възстанови доверието и политическата стабилност в страната. „Ще работим с всички наши европейски партньори в синхрон, за да може това да се случи", каза дипломат №1 и добави: „България е готова да окаже всякакво съдействие и помощ на македонски институции за осъществяване на реформите, които да възстановят доверието на македонските граждани към управлението. Македонските граждани имат правото да искат да имат добро управление. Имат правото да се борят за него и възстановяването на диалога между управляващи и опозиция е първата стъпка", каза още министърът на външните работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6924 |19.03.2015 Имаме проблем .... голям проблем . 22| 6071 |16.03.2015 Министър Бъчварова: Няма да се откажа от реформите на Вучков . 4| 4656 |02.12.2014 Т. Дончев: Имаме реакция, а не позиция за „Южен поток” . 24| 5174 |06.11.2014 Цветанов: Ще имаме плавно мнозинство, което ще се увеличава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads