Реклама / Ads
26| 9712 |14.08.2018 ПОЛИТИКА

”Да, България”: Борисов носи отговорност за кризата с Търговския регистър

.
Източник: БГНЕС
Премиерът трябва да поеме лична отговорност за справянето с кризата с Търговския регистър, който се управлява от Агенцията по вписванията, призова във вторник ”Да, България”. Партията настоява за свикване на Съвета по сигурността при Министерския съвет, където въпросът да бъде обсъден.
 

"Първо, трябва спешен и ясен отговор на въпроса ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност. Ако зад тази криза стои умисъл, той е бил насочен към манипулиране на едни или други данни. Сега въпросът е дали е имало такава манипулация и доколко занапред тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за огромни пари и интереси, особено в навечерието на проверките от Европейската централна банка и Европейската комисия по отношение на нашите банки, застрахователи, пенсионни дружества и държавни фирми заради засиленото сътрудничество по пътя към еврозоната. Очевидно и възможност е имало", коментира "Да, България".

 

Партията допълва, че държавата трябва да даде ясен отговор на въпроса кой отговаря за тази "катастрофа". Търговският регистър не функционира от четвъртък, а от Агенцията по вписванията обясниха, че става дума за тежък технически проблем, върху който се работи денонощно. Институцията отхвърли съмненията за външна злонамерена атака. Институцията не казва за какъв точно технически проблем става дума.

 

"Става дума за фирмата, която е поддържала Търговския регистър и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част. Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране", смята формацията.

 

"Да, България" коментира, че сривът на Търговския регистър е "срив на националната кибер сигурност, който издава катастрофалната неадекватност на цялостната политика по защита на информационния суверенитет на страната". Партията посочва, че Агенция за електронно управление е изключително слаба и не разполага нито с инструменти, капацитета и политическата подкрепа да си върши работата.

 

"Към тази картина, трябва да добавим фирмите, които основно изпълняват тези договори при пълна непрозрачност, липса на адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност. Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им", допълва "Да, България".

 

Партията призовава за цялостно преосмисляне на държавната политика по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9714 |10.08.2018 Шефът на отбраната ген. Боцев четка премиера Борисов . 9| 10928 |04.08.2018 Ако има ”Оскар” за политическо безочие, премиерът Борисов ще е първият носител . 12| 7967 |24.07.2018 Борисов ”поправя” парламента за закона ”Домусчиев” . 18| 10323 |09.07.2018 „Медиана”: Хората пишат „среден“ на управлението на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads