Реклама / Ads
54| 6261 |07.11.2011 ПОЛИТИКА

Българинът живее за внуците, затова гласува за мен

.
Б. Борисов
Ние имахме няколко варианта за президент. И всичките щяха да успеят.
 

Не мога да разбера за какво “преяждане с власт” се говори, казва премиерът Б. Борисов в интервю за в. Труд. Досега всички големи партии са управлявали в такъв формат. СДС навремето: Петър Стоянов - президент, Иван Костов - премиер, председател на парламента - Йордан Соколов. После БСП: лидерът на партията Георги Първанов - президент, наследникът му Сергей Станишев - премиер, в Народното събрание - Георги Пирински. Разликата между тях и нас е, че по средата на мандата ни хората дадоха огромен вот за ГЕРБ.

Обикновено разпадът на едно управление започваше точно на местните избори. Като вземеш само два-три града, става ясно, че доверието в теб намалява. А вижте сега - София, Пловдив, Варна, Бургас, Търново, Русе, Стара Загора, Севлиево, Габрово, Благоевград, Смолян...Хората просто осъзнават, че големите структурни проекти са моторът на една държава. През 2009 г. магистрала “Тракия” определи гласовете от София до Бургас, сега магистрала “Струма” - от София до Благоевград, “Хемус” - от София до Търново и Варна...


Докато Росен Плевнелиев влезе в действие в края на януари, докато дойде време да се сменят квотите, пак ще минат още две години. Трябва да се пипат законите. Сега парламентът трябва да приеме закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин.

Парите на държавата държим в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред...Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна. И в много други банки. Всяко министерство си проведе конкурси, където им дадоха най-добри лихви, там си държат парите. Няма централизирано решение. Аз не се меся нито в медиите, нито в банките, защото не е правилно.

Мен БСП не ме притеснява - и със Станишев, и с Първанов. Ако нямат подкрепата на ДПС, винаги ще са втори или трети. Вижте най-големите областни градове. Но ако българските турци подкрепят партията, която им направи възродителен процес, това е само по заповед. Иначе няма логика. Неслучайно, нищо че ме иронизират, пръв от най-силните си противници слагам Доган. Той си държи партията, структурите, те действат като машина за избори в зависимост какъв сигнал им се подаде.

Всяка партия трябва да си държи структурите - тук едно огромно благодаря на Цветанов. Той върши 99% от работата в партията. Аз съм се намесил два или три пъти в тези избори, когато е имало спорен момент. Дори не знам кой е кмет на Севлиево, на Габрово...

На фона на всичко лошо е хубаво, че българите сме интелигентна нация с инстинкт, която гледа телевизия и чете вестници. Българите видяха по съседите какво значи неразумна политика. В личен план българинът е изключителен прагматик и аз на това се надявам. Той обича децата си, еле па внуците, повече от себе си. Готов е да понесе лишения днес, но да е сигурно, че внукът или внучката (кръстен на него) ще е добре. Българинът гледа да си вземе нещо свое - дали апартамент, дали къщичка, дали барачка, но да си е негово, да си отгледа децата, да си ги изучи, да понесе всякакви лишения, но децата да са добре. И съм убеден, че той затова ни даде вот и сега. На доверие.


 Тези избори бяха вот ЗА Борисов или НЕ ЗА Борисов. Това, което казах, бе към ваша колежка, която искаше да омаловажи ролята на партията и моята роля по един безобразен начин. В края на краищата от мен зависеше да избера кой да е президент. Преди 2 години и половина зависеше кой да е министър, кой да пратя еврокомисар. Аз съумявам да избера...

Ние имахме няколко варианта за президент. И всичките щяха да успеят. И аз. И Цветанов. Данчето Фандъкова. Кметът на Бургас Митко Николов. Имахме пет варианта. Как разсъждавах аз? Бургас е люлката на телевизия СКАТ, този град не трябва да го разклащам - и той би със седемдесет и няколко процента. Фандъкова вече си е влязла в амплоато на кмет. Ако нея бях извадил, трябваше Росен Плевнелиев да отиде кандидат за кмет на София - пак щеше да успее.Но в регионалното министерство Лили Павлова можеше мигновено да поеме работата и да не се отрази изобщо. Росен Плевнелиев говори като майчин немски, английски, ведър, демократ, с ясна визия, впечатлявал ме е с аналитичния си ум. Диалогичен човек. Той просто си пасна като идеалния кандидат. Оттук нататък за мен е президентът Плевнелиев. Той си има своята роля, аз - моята. Затова казах - да отчетем ролята на партията. Какво значи “Ние сме непартийни, надпартийни и не знам какви”. Аз не съм казал, че ако пратя Искра Фидосова, тя ще спечели президентските избори. Просто казвам кои бяха вариантите. И всеки от тях щеше да има този резултат, без грам да подценявам качествата на Плевнелиев. Но без партията това не може да стане, казва премиерът за в. Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 9373 |19.10.2011 Анализатори: Ако гневните гласуват, може да имаме неочаквани резултати . 112| 9859 |18.07.2011 Репресираните: Ако сините гласуват срещу ГЕРБ - това е национално предателство . 22| 5460 |15.06.2011 Сините не се разбраха как ще гласуват при вота . 67| 9921 |31.01.2011 Х. Александров: Живеем като роби и това ни харесва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads