Реклама / Ads
13| 8553 |19.05.2014 ПОЛИТИКА

Български обещания за европейски бъднини

.
В кулминацията на предизборната кампания сме. Време за мечти. Предлагаме ви тема: „Какъв би бил животът в България, ако политиците изпълнят предизборните си обещания?”
 

„Фрог нюз” си направи труда да събере на едно място щедрите и самоотвержени планове на основните претенденти за участие в Европейския парламент. Обещанията са предимно вътрешнополитически. Вероятно, защото политиците ни са преценили, че европейските теми са скучни и непонятни за българския избирател, а човек трудно мечтае за абстрактни понятия.

„Няма да чуете обещания за чудеса, ние не сме чудотворци. Ние сме работещи момичета и момчета”, досетливо изрече Томислав Дончев при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов си поставя за задача да превърне България в уважаван член на ЕС, основен фактор на стабилност в региона. Основна цел е създаването на богатство, а не на дългове. „Европа означава високи стандарти в образованието, нови инвестиции, модерно земеделие, работеща съдебна система, повече демокрация, спазване на гражданските права“, посочи водачът на листата на ГЕРБ.

От партийната централа на Борисов обещават помощ за малките и средни предприятия, повече пари за майките за отглеждане на дете, грижа за хората в неравностойно положение. От ГЕРБ заявяват, че ще докарат 5 млрд. лв. преки инвестиции, 12 хил. нови предприятия и 50 хил. работни места за безработни младежи, удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", дългоочакваните електронно правителство и електронна здравна карта, по-ниска цена на газа с 35% чрез добив на синьо гориво от Черно море.

Увеличаването на доходите ще стане чрез създаване на добра среда за бизнеса и за привличане на инвестиции, уточниха от предизборния щаб на ГЕРБ. Борбата с битовата престъпност ще се води чрез видеонаблюдение и повече полицаи в малките населени места.

БСП е "ЗА справедлива България, социална Европа". Според социалистите е дошло време за ляв завой, „защото само така Европа ще избегне катастрофата”. 10 години политиката в Европа се доминира от десницата, подчерта многократно Станишев и констатира, че по нейно време ЕС е загубил силата си и надеждата, а европейската идея вече не вдъхновява толкова много хора.

БСП е категорично против разделението на ЕС и Русия. Ще продължи битката срещу ГМО, шистовия газ и заплахи от рода на АКТА. БСП ще работи за ефективно използване на европейските фондове, за ограничаване на бедността и неравенствата, за подобряване на здравеопазването, образованието и науката. Приоритетно ще се подпомагат дребните и средните производители, включително и кооперациите, а земеделието ще се развива балансирано.

Реализация на големи енергийни проекти – „Южен поток”, ядрени проекти – за удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на „АЕЦ-Козлодуй” и подготовка за изграждане на нов блок, рестартиране на проекта „АЕЦ-Белене”; БСП работи за модерна, просперираща и справедлива България! За социална България в социална Европа!

Мотото на ДПС за предстоящите избори е: „ДПС в Европа, Европа в България”. Движението за права и свободи си е поставило за цел радикална промяна в политиката на усвояване на европейските фондове. Със средствата от Европа да не се строят само магистрали и инфраструктура на големите градове, а тези средства да достигнат и в най-отдалечените малки населени места в България, и до най-малкия земеделски производител от планината.

ДПС е за нова селскостопанска политика на ЕС, да се развива семейното фермерство и екологичното земеделие. ДПС ще създава работни места и ще развива всички региони на България, за да не се налага и бъдещите поколения да тръгнат по пътя на гурбета.

От движението обещават и нова енергийна политика. ВЕИ са в подкрепа на малкия бизнес и предприемачеството, а не както ГЕРБ втълпиха, че възобновяемите енергийни източници са нещо лошо, което само вдига цената на тока, твърдят от движението.

Евродепутатите на ДПС ще бъдат в групата на либералите и демократите в ЕП и гласовете им ще бъдат решаващи за взимането на важните за ЕС решения, заявяват от ДПС.

"Атака" отива в Брюксел, за да защити православието.” Така звучи предизборната агитация на Волен Сидеров. „Дори шефът на НАТО каза, че техният враг вече е Русия. България е православна държава и е редно да защитим православието. Евроатлантическите ценности сега се свеждат до гейбракове", коментира лидерът на Атака. Ще бъдем гласа на тези българи, които смятат, че ЕС е структура, която трябва да се промени или да се разтури.

Работата в Европарламента, която националистите обещават, че ще свършат, е да протестират срещу двойните стандарти на ЕС, орязването на България като субсидии и категорично „НЕ” на измислените ценности. От Атака ще се противопоставят на гей браковете, кръвосмешението и други извращения, които според групата на Сидеров в момента са основна ценност в Евросъюза. Не искаме Съюз, построен пирамидално. Искаме съюз на нации, които са суверенни.

Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков си е поставил за цел да вдигне държавата за една петилетка, да възстанови държавата тухла по тухла. Той се обявява за нова България, в която няма място за стария политически ред. „Ще изградим модерно образование, достъпно здравеопазване, държавата ще плаща социалните разходи на всички млади, на майките и децата, на хората с увреждания, на пенсионерите. Държавата ще работи за всяко семейство", чертае светли бъднини Бареков.

"Ще изпълня това, което обещах на българите - ще отнема Република България от ръцете на политическата олигархия и ще я върна обратно на народа”, врича се Бареков.

Бареков предвижда да увеличи заплатите на полицаите с 25% и да увеличи числения състав на МВР. Той има визия и за спорта: „Идеята ни е да даваме офицерски звания на заслужените ни спортисти. Едни от клубовете ще минат към армията, като ЦСКА, Ботев, а други към МВР, например Левски", обеща лидерът на ББЦ.

АБВ се явява с предизборния лозунг „Да съхраним българското, да възродим България”. Няма да влизаме в тежки препирни и разпри, които изцеждат силите на българския народ, зарече се лидерът на АБВ Георги Първанов.
АБВ е за възраждане на държавността - в противовес на задкулисието и пренебрегването на легитимните, институционални механизми за формирането на управленска политика.

Водачът на листата Ивайло Калфин, каза, че АБВ има три основни приоритети: Първият е Европейският съюз да достигне до всички граждани. Вторият - АБВ ще настоява за единни правила за минимални условия на труд. Третият е свързан с намирането на мястото на България в Европа.

“Искаме да направим така, че Европа да е по-силна. Когато Европа е силна, България ще бъде по-силна”, са копнежите на Реформаторския блок по думи на Меглена Кунева. Според нея България трябва да е сред учредителите на Европейския енергиен съюз, за да се преговаря от общи позиции за всички цени на енергоносителите, най-вече на газа.

Реформаторите откровено си казват: Евроизборите са първа стъпка към голямата промяна за предсрочни парламентарни избори. Промяната според тях не може да стане без тяхно участие. В момента БСП прави всичко възможно, за да може, когато слязат от власт, а то може да е много скоро, България да бъде максимално обвързана от Русия и "Газпром".

„Синьо единство” залага на спомените. Партията на бившия лидер на СДС Надежда Нейнски влезе в предизборната битка с фотографска изложба “Пътят на десницата“ със снимки от последните 25 години. „Промени обстоятелствата, гласувай с Надежда”, призовават от десницата и заявяват, че имат готовност да спомогнат за успеха на ЕНП срещу ПЕС. Тази битка е най-видима именно в България, защото тя тук се води срещу лидера на ПЕС.

От "Синьо единство" ще убедждават хората, че от тях зависи промяната. Основното послание към хората е, че нещата, които не вървят в България, могат да бъдат променени.

„Време е да кажем заедно „БАСТА" на безропотното съгласие и да започнем да отстояваме националните си интереси в европейското семейство”, мотивира водачът на листата Мирослав Найденов, според когото България се движи засега на втора скорост. Време е и нашите представители в европарламента, но и управляващите у нас да отворят широко Брюкселските порти за България, за българските граждани, за полагащите ни се средства и привилегии, агитира Найденов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов защитава тезата на евроскептицизма и не приема перспективата Европа да се превърне в държава от типа на САЩ или структура, обединяваща държави с общо законодателство.

"Глас народен" на музиканта Светльо Витков заложи на мото "Бийте им дузпата" на 25 май. На кого да биете дузпата – сами ще се досетите. Ако не сте съвсем сигурни – в предизборния си клип Светльо Витков показва как народът скача срещу Доган, Борисов, Станишев, Бареков.

Европейските избори иначе се очертават ожесточени. Гражданите ще избират пряко 751 депутата в Европейския парламент. 17 от тях ще бъдат пряко избрани в България. Това са места, които ще бъдат с решаваща роля в тези избори, тъй като европейските социалисти и ЕНП засега си дишат в социологическите рейтинги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10575 |18.04.2014 От РБ питат опонентите: Евразийски или Европейски съюз? . 28| 6792 |03.04.2014 Реформаторите: България трябва да стане основател на Европейския енергиен съюз . 46| 6781 |19.11.2013 Златанова: Ще спасим европейските пари . 52| 11136 |11.10.2013 Еврокомисар Кристалина за бежанците - патос и голи обещания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads