Реклама / Ads
59| 7367 |25.06.2011 ПОЛИТИКА

Българският вариант Хилъри Клинтън в ход?

.
Устремява ли се първата дама към първия пост в държавата?
Първата дама Зорка Първанова е сред номинираните за държавен глава. Със сигурност тя добре познава кухнята на властта. Реализира ли се такъв сценарий, за който в. "Торнадо" написа още на 12 март т.г. В "рулетката" се завъртяха още Ст. Цанев, С. Паси, Е. Стоянов, Ст. Тафров.
 

Първата дама Зорка Първанов е сред номинираните за кандидат-президент, стана ясно вчера. В списъка от 31 имена, представен на пленума, са още Меглена Кунева, вицепрезидентът Ангел Марин и ректорът на Алма матер Иван Илчев. Ограничете имената до 4-5, призова Стефан Данаилов, който си направи отвод за пореден път и намекна, че толкова голям списък звучи несериозно.

Зорка Първанова влиза с гръм и трясък в политиката, написа в. Торнадо още преди месеци. Тогава източници на вестника посочиха, че тъкмо президентската съпруга може да се окаже тайното оръжие на проекта АБВ, сътворен от нейния съпруг президента Георги Първанов. Били обсъждани 2 варианта за политическа кариера на първата дама. Единият е тя да оглави АБВ и да стане лице на предизборната кампания за кметове и общински съветници наесен. Другият е да бъде издигната кандидатурата й за държавен глава. Схемите били дискутирани по време на тайна сбирка на Първанов с някои от учредителите на АБВ в Правец още на 19 февруари. Малко след това в. Торнадо ги предложи на читателите си.

„Български вариант „Хилъри Клинтън” нарекъл тогава виден член на АБВ гамбита с Първата дама. Интелигентна и скромна, но волева и пълна с информация – така я определил друг участник в „Правешката сбирка”. Зорка щяла да издуха конкуренти като Меглена Кунева, Йорданка Фандъкова, ако я кандидатират, и Татяна Дончева, която не скривала апетитите си за участие в президентската надпревара. Дончева очаквала да бъде номинирана от нейната формация „Движение 21” и подкрепена от социалисти, противници на Станишев.

"Лансирането на името й има друга цел. Това е форма на съпътстващ пиар на съпруга й.
Опитват се различни хватки, различни пиар трикове, точно като историята с Кристалина Георгиева... По същия начин в момента като че ли някой се опитва – не толкова добре организирано, някак инстинктивно да създава среда, в която по някакъв начин да изглежда, че г-н Първанов има директно продължение на политическата сцена след края на мандата му. Всъщност не е така и точно това е причината да има усилия в тази посока", разтълкува тогава слуховете политологът А. Гълъбов.

Впрочем Зорка Първанова отговаря на критериите за държавен глава: тя е български гражданин по рождение, има 40 години, няма двойно гражданство, живяла е през последните пет години в страната. Първата дама е завършила история в СУ „Св. Климент Охридски”, досущ като съпруга си. Вероятно добре познава покрай него и "кухнята" на държавната власт. А ако допуснем, че подобен вариант се реализира, в тази "кухня" повече от сигурно като шеф-готвач ще се подвизава и съпругът на първата дама.

Междувременно още две нови имена като евентуални кандидати на ГЕРБ за президент тръгнаха из парламента. Управляващите проучвали настроенията за писателя Стефан Цанев и за външния министър от правителството на НДСВ Соломон Паси. Вчера и Едвин Сугарев артикулира неговото има. “Загадка ми зададохте, от вас го чувам, никой не е разговарял с мен”, каза вчера за “24 часа” Стефан Цанев от Балчик. Пък и след като ГЕРБ са обещали да мълчат до септември, и да беше така, нямаше да ви кажа, допълнил той. “Имам си друга професия. Не е за мен това, така си мисля”, казал още Цанев.

Соломон Паси пък заявил, че не бил единственият, който отговаря на посочените от Цветанов критерии.

На критериите отговарял и евродепутатът от ГЕРБ Емил Стоянов. Той също отрекъл с него да са водени разговори на тази тема и добавил, че няма такива качества. Брат му Петър Стоянов също отрече да има амбиции за “Дондуков”2.

Дипломатът Стефан Тафров
, чието име също се появи, написа във Фейсбук профила си: “Във Фейсбук се появили спекулации, че щял да съм кандидат за президент от ГЕРБ, от сутринта ми звънят журналисти по този въпрос. Няма да ставам нито президент, нито патриарх. И папа няма да ставам, нищо че поне знам италиански".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 103| 8473 |25.05.2011 Б. Борисов: Не е изключен вариант избори 3 в 1! . 46| 10810 |10.02.2011 Българският въпрос . 3| 5918 |26.07.2010 Българският устрем за реформи . 22| 5416 |07.07.2010 Българският ерзац-цар: късмет и светски блясък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads