Реклама / Ads
6| 16611 |27.10.2011 ПОЛИТИКА

Балотажите по морето – пореден щорм или залог за 7 фута под кила

.
в кметските дуели избирателите решават
Промяна в управленския модел пожелаха жителите на две от най-важните морски общини – Поморие и Несебър. На втория тур на изборите и на двете места ще се състои балотаж.
 


В Поморие той е между Иван Алексиев, настоящ депутат от ГЕРБ и дългогодишния кмет Петър Златанов. В Несебър ситуацията е аналогична – в неделя помежду си ще мерят сили досегашният кмет Николай Димитров и кандидатът от ГЕРБ Атанас Терзиев. За него кандидат-кметове от няколко политически партии в Несебър вече изразиха подкрепа, според тях изборът на Терзиев ще бъде положителната промяна в управлението на морската община.

 

„Промяна” е ключовата дума и за двете общини. "Промяна за Поморие” се казва управленската програма на Ив. Алексиев, чиито цели са създаването на качествено нов, цялостен модел на управление и отчет на кмета на общината пред гражданите. Още преди изборите той изрази надежда поморийци да се събудят и тази година да излязат и да гласуват, защото електоратът на ДПС на всички избори не пропуска вот. Но и защото летаргията в Поморие трябва да приключи, добави за Frognews.bg Алексиев, който си е поставил амбициозни цели, давайки си същевременно ясна сметка за препъни-камъните, които ще се наложи да преодолява. За финансовото състояние на Поморие бяха изнесени тревожни данни по време на посещението на министър Симеон Дянков в града. От неговите думи се оказа, че Поморие е единствената морска община в тежко финансово състояние, с 5 милиона лева преразход. Според проверката всички 13 обществени поръчки през последната година за близо 6 милиона лева са нагласени, сключени са без конкурс или наличие на три оферти, както е по закон. По тези и други важни за развитието на града теми Алексиев покани своите съперници на дебат, но настоящият кмет П. Златанов не се яви на него. Оказа се обаче, че в Поморие мълчанието и вечното отсъствие не се прощава, коментира Алексиев и посочи, че на първи тур хората са излезли масово да гласуват и са променили статуквото на една от институциите - Общинския съвет. Там вече общинските съветници от ДПС няма да доминират както досега, защото от ГЕРБ печелят 9 мандата срещу 4 за ДПС. Той добави, че ако на балотажа получи доверието на поморийци, политическите пристрастия ще бъдат забравени веднага, за да започне конкретната работа за просперитета на Поморие и на общината. И обеща абсолютно пълна ревизия на всички сключени договори и действия на стария кмет, за да се получи ясна картина за ситуацията. Ако има нецелесъобразни договори, те няма да се разплатят, а който ги е подписал, ще си носи отговорността пред съответните органи, зарече се кандидатът на ГЕРБ.

 

Алексиев отново акцентира върху мерките, включени в програмата му, сред които като най-важни посочва: връщането на децата в местното училище, изграждане на детски градини, адаптиране на инфраструктурата към нуждите на града и населението, цялостно благоустрояване на градската среда, развитие на селските територии, сигуряване на адекватно медицинско обслужване. „Имаме средствата от общинския и държавния бюджет, възможността да работим по оперативни програми, имаме и подкрепа в парламента, така че след 8 години застой е време Поморие да се превърне в една развита морска община, с потенциал за целогодишен туризъм”, надява се настоящият депутат.

 

В Несебър Атанас Терзиев също залага на иновациите и представя мащабен проект за изграждане на централна градска част и облагородяване на Северната алея. Изготвена е цялостна концепция със смели решения, но реално изпълними в рамките на мандата, обещава кандидатът, който казва: „Това е скъп проект, но на нас Несебър също ни е скъп”. Идейният проект предвижда обособяването на 4 функционални зони – административна, спортна, детска и плажна. Административната част включва сграда на общината и културен център, площад с паркова зона и подземен паркинг на две нива на  мястото на паркинга до пощата в Новия град. На нивото на площада са предвидени две алеи с рампи и панорамни асансьори, с които ще се слиза до нивото на брега. Заложено е изграждането на детски увеселителен парк и спортна зона с игрища, както и амфитеатър. Проектът включва и изкуствена плажна ивица на метални конструкци. Несебър ще има и колеж по туризъм. Това ще съживи града през зимните месеци, ще помогне за развитието на местния бизнес и привличането на инвестиции, надяват се несебърлии.

 

Сред акцентите от управленската програма са газифициране на Несебър и Слънчев бряг, довършване и подмяна на ВиК мрежа в новата част на града и Стария Несебър, изграждането на пътна инфраструктура и улично осветление в квартал „Черно море”, както и рибарско пристанище с рибна борса по европейски стандарти. Да се премахнат бариерите на входа на община Несебър, но и тези в отношенията между администрацията и жителите на общината, иска Атанас Терзиев.

 

Балотажът в неделя ще е рубиконът и за двете общини. Точно от него ще зависи дали бурните ветрове над общините ще утихнат и платната им най-сетне ще заплуват в попътни води, т.е. както си пожелават старите морски вълци - със седем фута под кила.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9887 |29.11.2010 Комсомолът се строява за пореден път . 9| 5890 |16.07.2008 Омагьосаният кръг на курорта по морето . 6| 10765 |16.07.2007 Българин да се наричам – по морето радост е за мене!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads