Реклама / Ads
4| 4723 |30.01.2018 ПОЛИТИКА

Барометър: българите са против Истанбулската конвенция

.
Българите не одобряват да се ратифицира Истанбулската конвенция, сочи проучване на ”Барометър България” за обществените нагласи към актуални теми в първия месец на 2018 година.
 
Анализ за нагласите на българите към кабинета и политическите партии след вота на недоверие е обект на проучване, което агенцията провежда в момента.

63 процента от анкетираните не одобряват българският парламент да ратифицира Истанбулската конвенция, двадесет и девет процента одобряват, а 8 на сто нямат мнение. Социолозите отбелязват, че аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта, касаеща "третия пол", категорично не срещат симпатиите на българите.

Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани.

Допълнително позицията против конвенцията в този й вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации - Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП - втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция, отбелязват от "Барометър България".

Попитани да изброят значимите за обществото ни проблеми, анкетираните открояват като първо и най-значимо ниските доходи (заплати, пенсии, социални помощи) - посочени от 68 на сто от респондентите. След това подреждат социални въпроси (61 на сто) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58 на сто). Като четвърти основен проблем, заявен от 51 процента от анкетираните, е здравеопазването.

Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията (44 на сто), която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 30 - 35 процента от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, демографията (обезлюдяването и емиграцията на младите).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8664 |26.11.2017 Фанфари на четвъртия когрес на ГЕРБ, ”въздържали се” и ”против” няма . 8| 8031 |05.09.2017 Галъп: 70% от българите смятат, че КТБ умишлено e фалирана, за да се разграби . 6| 6862 |03.04.2017 Ненчев: Още есента ни чакат протести против ”Борисов 3” . 4| 4154 |08.03.2017 Деница Златева: България е против Европа на различни скорости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads