Реклама / Ads
169| 16710 |01.05.2021 ПОЛИТИКА

Батюшка, щом България ни е враг, Турция каква ни е?

.
Източник: livejournal
Кремъл брои враговете си. Записва ги в черен списък. Там се оказа и България, заедно с Полша, САЩ, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия. Засега. Може да има нови попълнения. След това президентът Владимир Путин ще подпише указ за официализиране на лошите. И какво?
 

В Русия реакциите не закъсняха. Недоволните от подобна политика са много повече от приветстващите "правилното решение". Много руснаци смятат, че е глупаво и вредно непрекъснато да се създават врагове.

 

Алексей Шунков, ръководител на проекта „Игромания“:

„А ще ни напомните ли, защо не ги обичаме лошите?

Хайде да си припомним:

Литва, Латвия и Естония са пострадали от съветската окупация.

За САЩ е ясно – от сутрин до вечер слушаме за тях гадости, не помня вече коя година поред. Да не забравя – намесихме се в изборите им.

В Грузия започнахме война и откъснахме част от територията.

На поляците им „катастрофирахме“ самолета с половината държавно ръководство.

В Чехия гръмнахме военни складове.

Същите хора се разхождаха и в България и отровиха трима бизнесмени.

Във Великобритания първо използвахме полоний, а след това пробвахме и с новичок.

Ето защо не ги обичаме. Враждебни са някак си към нас. Редно е да прибавим още Малайзия, Австралия и Нидерландия- нали загробихме техни граждани в онзи Боинг…“.

 

Андрей Бут, актьор:

Русия подготви списък на „неприятелските държави“. Кой влиза в него:

1.    Украйна и Грузия – православни държави, били заедно с Русия векове наред, воювали рамо до рамо с руснаците срещу общи врагове, населението на които масово говори на руски. Половината руснаци имат баби, дядовци, братовчеди украинци. Всеки нормален руски гражданин знае песните Мимино и Червону Руту;

2.    Америка и Британия – съюзниците ни в най-страшните войни, в които се решаваше дали въобще Русия да съществува като държава и руснаците като етнос. Две страни, които никога не са окупирали Русия, нито са опожарявали Москва, не са избивали масово руснаци. Страни, които са спасили десетки милиони руснаци по време на глада в Поволжието през 20-те… В същите страни живеят децата на руските висши чиновници, банковите им сметки и недвижими имоти.

3.    Литва, Чехия, Естония, Полша, Латвия, България – държави от бившия съветски блок, масово знаещи руски език, с преобладаващо славянско население. Държави, по-голямата част от интелигенцията на които са се образовали в едни и същи университети по една и съща програма, ръководени от партийни, профсъюзни и административни руски ръководители. В едни и същи санаториуми и пионерски лагери сме били. Дори с тях ли не намерихме общ език?

Да видим кой обаче не е в този списък? Например Турция, която е воювала с Русия в над десет войни през последните два века, провела геноцид над православните арменци, единоверци и верни съюзници на Русия, а Турция спонсорира агресия срещу тях преди месеци. Турция, която е срещу Русия в Сирия. Държавата, която прие и лекува терористите от руската част на Кавказ и която цинично въвлече Русия в проекта „Турски поток“, където потънаха милиардни инвестиции (и да, тя е член на омразното НАТО).

В списъка с неприятели ги няма Хамас, Хизбула и Талибания, нито един от средноазиатските режими, които масово гонеха руснаците през 1990 и 2000 година (Защо Путин не казва за тях нито думичка?)

Тази власт не познава собствената си история. Тя плюе на общата култура, езика и родствените връзки с тези другите народи. Тя не се интересува от това, че на Русия са й нужни дългосрочни партньори и културно-исторически близки народи, а не заплашвани и отдръпващи се от нея като от прокажен. Тази власт не знае правилото: „Да си поговорим като приятели“. Те не знаят какво е мека сила и как да я използват. Тази власт е безнадеждно непохватна и обидчива до истеричност. И да, именно руската власт в момента е главният враг на прословутия руски свят, руски език, православие, руска култура и тяхното влияние зад граница.

 

Максим Кац, обществен активист, директор на фонда „Градски проекти“:

Съседи с обща история и говорещи с нас на един език, най-близките до нас европейски страни и най-влиятелните в света страни – ето това са днес „неприятелите“. Истинско геополитическо могъщество, няма що…

 

Борислав Берьоза, украински политик и публицист:

Много ми се иска да погледна списъка с приятелските страни на Русия. Дори си представям как са го попълвали:

Такаааа! Беларус записахте ли?

Записахме я, Владимир Владимирович.

Иран записахте ли?

Записахме, Владимир Владимирович.

А Северна Корея записахте ли?

Разбира се, Владимир Владимирович!

Нещо ми е къс този списък… Може би да запишем и Монголия?

Монголия не става. Дори телефона вече не вдигат.

А самолетът с дипломатическия прашец от Колумбия пристигна ли?

Още не.

Щом го няма прашеца, още не са приятелска страна.

100%, Владимир Владимирович.

Сетих се – запишете Куба. И Беларус още веднъж. Няма нужда да питате отново Луки…

Добре, Владимир Владимирович.

Обявявайте ги официално. Жалко, че Хизбула и Хамас не са държави. Те наистина са ни приятели. Но и този списък не е лош.

 

Егор Алексеев, актьор:

Супер, добре си вършат работата. Е, не е толкова трудно да се направи списъка.

Неприятелски страни – всички, които са въвели някакви санкции. За войната в Украйна и Грузия. За Боинга. За анексирането на територии. За отравянията с „Новичок“. За взривовете в складовете.

И кои са? САЩ, 28 страни от Евросъюза, Норвегия, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Украйна, Грузия, Молдова… Някъде около 70% от Световния брутен вътрешен продукт.

Това е своеобразен отчет на работата на Министерство на външните работи. Браво, момчета и момичета.

 

Неизвестен в Туитър:

И България ни стана враг! Няма Шипка, няма Плевен... Следват Бразилия - отказа ни ваксината, Румъния, тя си знае… Кои са следващите? Судан! Не се бутайте, има място за всички.

 

От руски медии

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 8750 |29.04.2021 ”Демократична България”, ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят червено правителство . 27| 18477 |28.04.2021 Нов доклад на Конгреса на САЩ: България е важна страна, но олигарси и престъпни групи вземат държавни решения . 31| 5931 |21.04.2021 Даниел Митов: Отказът на ”Демократична България” е проява на политическа незрялост . 4| 4480 |19.04.2021 Републиканци за България: Българската икономика е в риск от възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads