Реклама / Ads
26| 18518 |17.10.2015 ПОЛИТИКА

Бисерите на храбрия главен секретар Георги Костов

.
Георги Костов мисли...
Най-добре е главният секретар на МВР Георги Костов да подаде оставка. Не конкретно заради случая край Средец. Постът не му е по мярка. Отговорностите не са по силите му. Оперативното ръководство на МВР - също. Съжалявам, че трябва да го кажа, но опитите на Костов да се надскочи са неуспешни и нелепи.
 
Вече има вицове за него. Ето един от тях:

Допреди година песимистите в МВР твърдяха, че по-кофти от тогавашния гласек Светлозар Лазаров не може. Може, може, - отвръщат днес оптимистите...

 

Видни интелектуалци не стават главни секретари на МВР. Слава Богу. Но тези, които биват назначавани трябва да отговарят на определени критерии. Задължително. Иначе олеква цялата система.

 

Фактологията е следната. Инцидент на трийсетина километра от границата с Турция. Има убит афганистанец (афганец - според гл. секр. Костов). На Костов е разпоредено да организира брифинг. Прави го. На него взима думата и обяснява ли обяснява. Всъщност беше достатъчно и много важно да защити полицаите, които са направили всичко възможно да изпълнят служебните си задължения. Тези задължения включват опазване на границата и недопускане външни лица и нарушители да застрашат сигурността на страната. Точно това са направили. Ако не бяха го направили, сега медиите и определени политици щяха да ги съсипят от критики. Само че мъжете си свършиха работата. Да, сред граничните полицаи има корумпирани, има и такива, които подпомагат каналджийството, въртят далавери със съмнителни хора и пр. Но това е въпрос на структурите за вътрешни разследвания. Да си вършат работата. Тези тримата обаче в този момент, в тази ситуация си изпълниха задълженията. Това трябва да се заяви ясно не само тук, но и в Брюксел, за да спрат спекулациите на висши еврочиновници, които ледено повтарят, че тук е убит бежанец. Не, не е убит бежане. Убит е човек, който е влязъл в страната ни с неясни намерения, дори съмнителни.

 

Това трябваше да свърши Костов. Само че главният секретар реши да говори и допусна поредната грешка. Говоренето и логиката не са силната му страна.

 

Ето и бисерите от краткото му словесно участие в извънредния брифинг:

 

"Мигрантите се самоопределят като афганци, нямат документи. Визията им отговаря на афганци".

 

"Определено инцидент има, след като има починал човек. Нека чуем и видим независимия одит от страна на прокуратурата и следствието и тогава да се правят съответните заключения. Нашите служители на границата са подложени на силен миграционен натиск"

 

"Според полицая той е стрелял във въздуха и се е получил рикошет...".

 

В. "Труд" е сложил голямо заглавие: Георги Костов: Мигрантът на границата е загинал от рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай.

 

Тъпо е да казваш, че е произведен изстрел във въздуха, но се получил рикошет. Каквото й да обясняваш след това, усещането за нелепост и абсурд остават.

Нямаме нищо против Георги Костов. Но некомпетентността му работи против МВР и сектора "Сигурност". Той не е в състояние да си направи реална оценка. Това го умеят малцина. Но други са длъжни да го сторят.

Истинско изкушение е да обърнем малко внимание и на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя също се изказва не особено подготвена понякога. По повод инцидента заявява пред журналисти: "Случаят с мигранта край Средец е трагичен инцидент и това не е нашата политика към бежанците”.

Ето такива изречения дават повод на брюкселските ръкавели да ни размахват пръст. Защото въобще не става дума за бежанци. Нали са "афганци" - млади, силни, агресивни мъже. Какви бежанци, какви пет лева... Сами се дъним, а после почваме да се оправдаваме, че не са ни разбрали правилно, че не сме искали да кажем това, а онова...

Иначе е добре, че Бъчварова защитава действията на полицаите.

 

***

Цитати от книгата на Ярослав Хашек "Приключенията на храбрия войник Швейк". Доста подходящи са.

 

"В лудницата всеки може да говори всичко, което му дойде в главата, все едно е в парламента."

 

"Страшно е, когато човек изведнъж почне да философства - мирише на делириум тременс".

 

"От стените на полицейското управление лъхаше дух на власт, чужда на народа".

 

Да припомним, че великият Хашек е бил в България и е понаучил това-онова за нас.

 

***

Георги Костов употребява понятието "афганец", визирайки националността на групата, участвала в инцидента до границата.

"Афганец" е русизъм. На български е прието да се казва "афганистанец". Изглежда незначителна грешка, но не е. Защото "афганец" има други значения:

 

- Най-многолюдният народ на Афганистан - пущуните.

- В СССР, а сега и в Русия, така са наричани ветераните от войната в Афганистан

- Така наричат състезателите в надбягвания с камили.

- "Афганец" е и игрален филм за невероятната и тежка съдба на военния Иван Ковал.

 

Костадин Пенев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 9583 |21.03.2015 Янков: Заради Доган Борисов остана главен секретар на МВР . 52| 15618 |12.08.2014 Пеевски вече е и главен прокурор . 69| 6882 |19.07.2013 Златанова: Ако не изберем главен съдебен инспектор, Брюксел ще реагира . 49| 8750 |26.11.2012 РЗС: Кунева бламира избора на нов главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads