Реклама / Ads
0| 7168 |19.11.2013 ПОЛИТИКА

Бюджетът на ЕС до 2020-приет. Но достатъчен ли е?

.
Европейския парламент в Страсбург прие Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020. Гласуването се състоя по време на пленарно заседание, предшествано от дебат.
 

По време на този дебат българският евродепутат Андрей Ковачев, в качеството си на докладчик по темата в комисията по регионално развитие, заяви дословно: "За съжаление формирането на този бюджет беше повлияно от манталитета на кризата в Европа, както и от популистите, които се възползваха от нея за постигане на собствените си политически цели. Но все пак е по-добре да имаме съкратен бюджет, отколкото никакъв".

 

С бюджета на ЕС за следващия седемгодишен период се цели да бъде изпълнена стратегията Европа 2020 за по-интелигентен, по-устойчив и по-приобщаващ растеж.

 

"Европа 2020, много амбициозни и красиви цели сме си поставили, повечето преписани от Лисабонската стратегия, с която се провалихме в края на 2010 година. Ще успеем ли през 2020 година с така предложената финансова рамка да постигнем тези цели, или ще ги препишем отново за 2030 година?", попита  г-н Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в ЕП.

 

Европейският бюджет за следващия седемгодишен период представлява инвестиционен инструмент за подпомагане развитието на европейските региони. Във връзка с това д-р Ковачев допълни:  "До 2020 година изоставащите страни-членки на ЕС, сред които за съжаление е и моята страна България, трябва да достигнат сегашното средно жизнено ниво в ЕС. Този бюджет е глътка инвестиционен въздух за местната власт, особено за най-бедните региони, какъвто е Северозападния в България."

 

Дали България ще съумее да се възползва от него, зависи от готовността на националната, регионалната и местната власт. „За съжаление получаваме много тревожни сигнали от Европейската комисия за несправяне на сегашното българско правителство с управлението на европейските фондове. Някои оперативни програми като тази за "Oколна среда" бяха спрени, други предстоят да бъдат преразгледани от ЕК“, изтъкна българският евродепутат.

 

В заключение Андрей Ковачев изрази удовлетворение,  че някои условия за МФР 2014/2020, за които настояваше Европейският парламент, бяха приети. Те се отнасят до преразглеждане по средата на седемгодишния период, гъвкавост при изразходване на средствата, собствени ресурси и единство, и прозрачност на бюджета. По този начин ще се гарантира един работещ, последователен и отговарящ в по-голяма степен на нуждите на гражданите и бизнеса в Европейския съюз, бюджет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 7733 |17.11.2013 5 партии в парламента, „Атака” - вън, при избори днес . 137| 8798 |16.11.2013 Борисов: Няма да наричам Орешарски повече премиер . 99| 7765 |16.11.2013 Орешарски: Силата е в съединението . 5| 7132 |16.11.2013 Новата националистическа партия отива на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads