Реклама / Ads
30| 11979 |05.01.2020 ПОЛИТИКА

Бивш агент на ЦРУ: Случилото се в Ирак е еквивалентно на това те да убият вицепрезидента на САЩ

.
Робърт Беър
Ръцете на Солеймани бяха изцапани с много кръв, много американска кръв. Но не се залъгвайте, случилото се в Ирак е еквивалентно на това иранците да убият американския вицепрезидент.
 

Така Робърт Беър*  коментира в предаването „120 минути“ по бТВ възможните последствия за Запада и САЩ след убийството на генерал Касем Сулеймани**. 

 

"Аз изпитвам страх. И трябва да ни е страх! Вижте, оттеглянето на Тръмп от атомното споразумение е едно от най-ирационалните действия на американската външна политика, случвали се някога, защото нямаше план за после. Просто заяви, че иска да притисне държавата в ъгъла и ще се надява да не хапе. Е, ще хапе.", каза още Беър.

 

По думите му Сулеймани е бил може би вторият най-могъщ човек в Иран, фактически техен вицепрезидент. Силите на машината, която той управляваше имаха ключово влияние в цялата икономика и армия на Иран. Бил е проконсул в Ливан, Сирия и Ирак. Имал е политически стремежи, бил е герой на иранската революция.

 

"Той беше в сянка дълго време, но определено е основна фигура в Сирия и Ирак от години. Той беше мишена, която израелците разглеждат от 12 години, искаха да го убият, бяха го взели под прицел и можеха, но решиха да не го правят, защото това би създало много деликатна политическа драма и би причинило твърде много проблеми. Така че дори израелците не се осмелиха, което е нещо необичайно.", каза още Беър.

 

В отговор на въпроса дали САЩ са подготвени за подобен конфликт, което мнозина определят като равносилно на обявяване на война бившият агент заяви, че фактически това действие е точно такова - обявяване на война от страна на Щатите. "Сега Иран могат да ударят която цел си поискат. Може да е в Нигерия, където има широко мюсюлманско присъствие, в целия залив, в Южна Америка, пограничните региони, могат да свалят самолети, да отпишат 25 % от световно търгувания нефт от пазара в рамките на минути. С тази ескалация сме на ръба на война. Не виждам в момента шанс някой да отстъпи. Комуникацията между САЩ и Иран е прекъсната и в момента зависи от швейцарското посолство в Техеран. Никога досега не съм виждал да сме толкова близо до падане отвъд ръба на пропастта.", допълни той.

 

Според Беар сценария за развитие на събитията е промяна във властта в Иран, като все още не е ясно кой ще наследи Солеймани,. По думите му синът на Хаменей, също има стремеж за власт. "Много е радикализиран, а това е много радикализирана страна от Ислямската революционна гвардия, особено силите „Ал Кудс". Не виждам как някой ще каже „Нека не задълбочаваме, нека водим преговори, нека ползваме дипломация." Иранците никога не са го правили, ще трябва да си променят нрава, но не виждам признаци това да се случи. Не забравяйте, въпреки че САЩ никога не са го признавали, след като свалихме пътнически самолет на иранските авиолинии през 1988 г., те ни отвърнаха и свалиха полет 103 на „Пан Ам“ над Локърби. Това е сила на „Ал Кудс". Тя отмъщава. Няма случай досега да не е отмъщавала."

 

===

*Робърт Беър е роден през 1952 г. в Колорадо. През 1976-та той завършва Университета „Джорджтаун”, където следва в един курс заедно с бъдещия директор на ЦРУ Джордж Тенет.  Той е един от най-опитните агенти на ЦРУ, действали на територията на целия Близък изток в продължение на 20 години. Носител на Career Intelligence Medal на управлението. Говори свободно арабски, фарси, френски, руски, таджикски. Последната книга на Беър „Перфектното убийство – 21 правила за атентатори” се превръща в бестселър, въпреки че предизвиква и скандал, защото описва как се елиминират политици. Беър е сред най-уважаваните анализатори и човек с много контакти в Близкия изток - от Иран и Саудитска Арабия през Ливан, Сирия и Израел.

 

** Касем Сулеймани е една от най-мистериозните фигури в света на дипломатите, военните и разузнавачите. Дълго време той е фантом, фигура от сенките, която дърпа конците на операции срещу американски и израелски цели. Генералът ръководи подразделенията „Ал Кудс" в състава на иранската революционна гвардия – тайното звено, което води битката на иранския режим с всички външни врагове. Баща на пет деца, който има славата на истинския сив кардинал, с решаваща дума над акциите на „Хизбулла". Той беше и човекът, благодарение на когото до голяма степен беше съхранен режимът на Башар Асад в Сирия. През годините Сулеймани стои зад десетки опити за нападения срещу вражески мишени в цял свят. Човек с огромно влияние върху целия регион, около когото витаят митове. Дълго време генералът не се появява често публично, а снимките му в медиите са голяма рядкост. До преди няколко години, когато той се появи първо на иракския фронт, където наблюдаваше войната с джихадистите. Оттогава генералът излиза от сенките. Според спекулации той е бил бъдещия лидер на Иран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5847 |15.10.2019 Бивш консул в Турция: Ердоган рекетира Запада заради милионите за бежанците . 16| 9252 |07.07.2019 Борисов седна до Цветанов, гласувана бе оставката на бившата дясна ръка /обновена/ . 18| 7336 |05.06.2019 Нинова захапа Борисов: Бившият член на БКП раздава през прозореца на джипа си пари! . 11| 14051 |11.03.2019 Николай Панков: Главният мюфтия е агент ”Андрей”, свързан с терористична групировка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads