Реклама / Ads
86| 9486 |05.07.2014 ПОЛИТИКА

Близнашки за Фрог: Станишев иска още да дърпа конците!

.
Георги Близнашки
След дълго отлагане Сергей Станишев беше принуден да направи изявление, че ще се оттегли и че ще бъде свикан отлагания конгрес. Това е добрата новина, но от последвалата пресконференция става ясно, че всъщност той би желал да остане в ролята на силния човек, който задава тон на бъдещата политика и евентуално да дърпа конците на своя приемник.
 

Това бяха интонациите в неговото изявление, коментира за Фрогнюз експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

И мнозина преди него са живяли с тази мисъл - че ще могат да манипулират своя приемник. Нека не забравяме отношенията между Вълко Червенков и Тодор Живков и т.н., но нека не забравяме, че рано или късно новият лидер ще направи усилие да се еманципира. Никой не желае да живее в сянката на някой друг, добави професорът.

Има много желаещи да наследят Станишев. друг е въпросът коя фигура измежду тях ще може да направи необходимия завой в политиката, защото досегашният курс на реваншизъм и омраза към всички сили на политическата сцена не доведе до нищо добро. За БСП за пореден път има опасност да се окаже в тежка изолация, да не говорим, че Станишев нямаше никаква кауза, никакви идеали. Вероятно предстои един продължителен период на вътрешнопартийни сътресения, преди БСП да намери верният път, каза още Близнашки.

На въпрос на Фрогнюз дали се е разчистила пътеката пред Г. Първанов за евентуален обратен завой Близнашки коментира, че не е изключено да се направи опит за помирение, особено ако начело на партията застане Драгомир Стойнев. Професорът припомни, че именно Стойнев е бил кандидатурата на Първанов на последния конгрес за лидер на партията. Ще се направи исилие най-малкото да се търси формула за лявоцентристка коалиция.

А на въпрос дали той би се върнал, отговорът на Г. Близнашки беше категоричен: Не, няма връщане назад! Достатъчно време и енергия прахосах да вярвам и да се опитвам БСП да се превърне в европейска партия. Лично моето мнение е, че нейният потенциал за обновление е изчерпан, заключи професорът за Фрогнюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6473 |01.07.2014 Станишев изпреварващо стяга юлски конгрес . 8| 6202 |27.06.2014 М. Мурджов пред Фрог: От всички институции само БНБ си върши работата . 118| 19945 |24.06.2014 Станишев отрязъл ДПС за Здравната каса и фонд „Земеделие”, те бесни . 23| 7816 |15.06.2014 К. Нинова отсече: Не искам стола на другарчето, Станишев е шефът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads