Реклама / Ads
21| 8474 |14.10.2009 ПОЛИТИКА

Близнашки сменя Станишев в БСП?

.
Близнашки и Станишев
Президентът пробутвал за лидерския пост кметицата на Смолян Дора Янкова и екс председателя на парламента Георги Пирински. Лилов тикал Янаки Стоилов. Старият премиер минирал работата на „Позитано” и в парламентарната група на социалистите
 

Бившият депутат от „Коалиция за България” Георги Близнашки трябва да смени Сергей Станишев на лидерския пост в БСП. Това са решили здравите сили в партията, които през последните седмици са провели десетки тайни срещи за да подготвят преврата на конгреса. Според източник на Frognews.bg най-активни били ветерани от времето на БКП, някои от тях съратници на покойния Станишев баща.

При обсъждането на стратегията за свалянето на бившия премиер от партийния пост те установили, че Станишев и групичката около него, известна като „Червени прашки” са заложили много мини и лимонки в случай, че на конгреса се стигне до промени в ръководството.
В предварителното обявяване на дневния ред на форума в „Държавен вестник” преди два месеца не е посочено, че ще има изборен цикъл за промяна на председателя. Сега юристи близки до кръгове в БСП умували дали не са заложени от екипа на Станишев процедурни капани. Конгресът можел да избере нов председател, но после съдът да не го регистрира. Така левицата щяла да бъде набутана в съдебни спорове и скандали, каквито сините преживяли през пролетта.

От друга страна здравите сили в партията осъзнали, че Станишев предвидливо е блокирал евентуалния нов председател в работата му с парламентарната група на БСП. От 40 народни представители почти 30 били верни на стария премиер. Лично той ги вкарал в кандидатските листи и лобирал по районите. Отделно с много от тях бил обвързан и в работата си в Министерски съвет и разпределянето на пари и проекти.

Професорът по конституционно право Георги Близнашки бил с дълбоки социалдемократически традиции, работил за промяната и реформирането на БСП по времето на Луканов и създаването на ОСД, а от друга страна нямал преки връзки с наследниците на Тодор Живков и обкръжението му. Това го правило еднакво приемлив, а кръгове в БСП осъзнавали и, че удачно ще е лидерът да не бъде депутат, за да може да развие реформите и партийното строителство в страната.

Самият Георги Близнашки е сред откритите критици на Сергей Станишев. Професорът обвини лидера си, че е лъже социалист, менте социалист и ретрограден човек, а митовете около него били много.

Освен до сега осветените кандидати за лидерския пост – Сергей Станишев, Татяна Дончева и Георги Кадиев в партийната рулетка се завъртели и имената на кметицата на Смолян Дора Янкова, екс председателя на парламента Георги Пирински и Янаки Стоилов. Пирински и Янкова били внушения, идващи от президентските кръгове в БСП, а заиграването със Стоилов реверанс към групата на стратега Александър Лилов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6152 |26.09.2009 Властта в БСП и предсрочни избори цели Станишев . 6| 8722 |08.09.2009 „Апостолите на Станишев” - меню „Биг Мак”, или „Четири в едно” . 22| 11653 |27.08.2009 Крокодил зад рейтингите на Борисов и Станишев . 20| 14065 |22.08.2009 Вещици на Станишев се оглеждат във Водното огледало на Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads