Реклама / Ads
0| 6368 |06.05.2007 ПОЛИТИКА

БНТ застреля естетиката и се превърна в клуб на самозадоволяващи се сноби

.
Националната телевизия изуми своите зрители с новия сериал "Врабците през октомври", който скъса нервите на нормалните хора с превзетост и неразбираем сюжет, а за капак половин час по- късно, в програмата на Канал 1 в студиото, където гостува Вим Вендерс ,групичка културтрегери се потопиха с охота в псевдоинтелектуална говорилня,опитвайки се да задават въпроси на именития режисьор
 
Всяка премиера на нова телевизионна поредица у нас, се превръща в събитие, очаквано с обоснован интерес. БНТ анонсира новия наш сериал упорито и всички, които гледат Канал 1, съвсем естествено очакват поредния продукт с нетърпение. Естествено, че е похвално афиширащата се за единствена обществена телевизия да дава пари за филмопроизводство. Но освен този положителен факт, непредубеденият зрител започва да си задава някои въпроси. В понеделник вечер започна излъчването на новия сериал „Врабците през октомври”. Двайсетина минути преди излъчването на първа серия, зрителите се запознаха с екипа, който го е реализирал. Режисьор е талантливият ни художник Анри Кулев. Той сподели,че е харесал много текста на Станислав Стратиев, същото подчерта и драматурга на продукцията Алек Попов, двамата добавиха, че в основата на всеки успешен и стойностен филм стои добрия сценарий. Но следва да допълним,че и най-добрият сценарий може да бъде изкористен до неузнаваемост, да се превърне в безмислен филм с претенции. Също така актьорът Малин Кръстев побърза да направи сравнение между „Врабци през октомври” и „Амаркорд” на Фелини. В такъв момент, недай си боже, да хапваш или пийваш пред телевизора, може да ти приседне! Нима човек може да има толкова високо самочувствие? И къде е приликата? Все едно да сравняваш Достоевски с жалка изрезка от жълт вестник.

Известна част от нашите актьори се главозамайват, подобно на хората, които ги режисират и им пишат текстовете. Живеят в свой, затворен свят, увити със собствените си комплекси, които понякога се превръщат в налудничава мания за величие.Със сигурност зрителската аудитория, която очакваше гостуването на Вим Вендерс, остана втрещена от поредното безумие, показано на екран и мнозина, които са очаквали появата на немския режисьор, са превключили на друг канал, просто защото „Врабци през октомври” е сериал за душевни мазохисти. А и е трудно дори да догледаш края на първи епизод.

Вероятно ще има и такива, които ще кажат повече добри думи за сериала, но ако следваме поговорката,че денят се познава от сутринта, то новия сериал едва ли ще се нареди някъде другаде, освен в категорията на пълното отчаяние. Неговите създатели май ще възкликнат, че отново са останали неразбрани. Но ние ще ги помолим поне веднъж да направят така, че да ги разберем, не е чак толкова сложно.

Поне веднъж да не гледат в себе си, а в онези, които обичат киното, да им разкажат една история човешки и увлекателно, да не се превземат и сравняват с когото и да било. И ако за родните ни филми положението е почти ясно, то няма как и да не отбележим самото присъствие на Вим Вендерс на екрана на БНТ. Студиото приличаше на снобарски клуб, съставен от познати с еднакви виждания, хора, опитващи се да превърнат Вендерс, в онова, което той не е.

Самият режисьор го обясни много лесно -  "любовта не е за всеки, не всеки може да обича истински, това не е чувство за всички". По същият начин и разговора с Вендерс не се получи. Въпросите бяха по-дълги от отговорите, по-сложни, отколокото всъщност са. Участващите в импровизираното студио сякаш искаха да чуят това, което те самите желаят, а не зрителите. В крайна сметка, киното е изкуство, то не се обяснява от разни критици, а се усеща от обикновения човек. Разликата между последния и онези с дългите словоизлияния е огромна. У нас напоследък по отношение на киното тя се превръща в непреодолима пропаст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4421 |23.04.2024 Анализатор: Премиерът обра точките в състезанието по неадекватност - в услуга на Радев, капитан без команда . 6| 4815 |22.04.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Това не са последните рокади в служебния кабинет, президентът има право да не издаде указ . 8| 5655 |21.04.2024 "Политико": На фона на одобрената от САЩ помощ за Украйна, Европа се бори със собствената си подкрепа за Киев . 5| 6138 |20.04.2024 Експерт: "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде играч на международния пазар с "Боташ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads