Реклама / Ads
2| 13262 |04.07.2017 ПОЛИТИКА

Бой по каските, вместо честито за празника на полицаите

.
Бой по каските до откат. Тази военна тактика реши да приложи шефа на МВР Валентин Радев към полицейския синдикат, дръзнал в последните дни да се бори за правата на ченгетата. Вместо традиционни поздрави и честитки, в навечерието на професионалния празник, Радев процеди нервно: ”Леко не разбирам какво искат да кажат полицаите с този протест. Всички сме граждани на България, не сме граждани на МВР, така че да внимават с протестите - те имат право на протест, не на стачки”.
 

Думите подействаха на униформените като леден душ. Макар военният изказ да е „друга бира” от оперативния, се разбра, че Радев не размахва обичливо пръст на непослушното си дете. А в прав текст нарежда: „Ще изпълнявате това, което искам. Взимайте, какви ги вършите, опичайте си акъла, да не съжалявате”. Явно чиновниците- лакеи, опаковали „грижливо” шефа на МВР, са му спестили някои малки подробности за ведомството, в което от всичко на света най-добре владеят изкуството да „сготвят някого”, така че свят да му се извие.

 

С тактиката си, Радев може навремето да е натрупал професионални и лични дивиденти като въоръженец в армията, но във вътрешното министерство рискува много. От една страна може да си спечели славата на: „Надмина и Румяна Бъчварова”. Лошо е, че вече се чуват такива приказки. От друга страна Радев, рискува да загуби и най-малкото желание за разбиране и подкрепа сред подчинените си. По принцип ченгетата минават за доста паметливи и трудно ще преглътнат как още щом влезе в сградата на столичната ул. „Шести септември”, започна мандата си с гаф. Опита невинно да ни преметне, че след разговор с директорите на служби „си е харесал един от тях” за главен секретар на МВР. Става дума за ексшефа на СДВР Младен Маринов, който се слави като бивш гард на родно криминално величие, минава за близък до модела КОЙ и според думите на ген. Атанас Атанасов е „наредил” столичната полиция на последните места по резултати. Факти, които Младенов не е отрекъл.

 

На техен фон, почти бледният останалите му „екстри”, че няма грам оперативен опит и затова не е разкрил нито едно криминално или икономическо престъпление. „Харесването” се оказа печеливша карта, за разлика от другите доводи, дъвкани ежедневно от медии и ченгета. Радев олекна, щом съобщи, че в МВР ще заложи на диалога със синдикатите. Трябваха му седмици, за да се ориентира, че ведомството не е социално. И в сградата с лъва се говори за битова и организирана престъпност.

 
До този момент Радев не е обелил и думичка за последната „реформата” на предшественицата си Румяна Бъчварова, която реално засегна едва 3000 души. Експерти по сигурност са категорични, че за да се отпуши системата, промените трябва да засегнат поне 10 000 човека. Месеци наред Бъчварова държи гневни ченгетата и с друго свое решение, благодарение на което домакини и секретарки вече взимат двойно по-големи заплати от редовите полицаи на улицата. Валентин Радев не обелва и дума за тази несправедливост. Упорито си трае и за близо четири хилядната армия от полицаи-хибриди, които взимат едновременно пенсия и заплата, осигурявайки си месечен доход от по 4-5 бона. Болшинството са окупирали възловите началнически места и се гласят през следващите 7 години да си кютат.

 

Законът позволява с тази екстра да се живее до 60 години, което означава, че системата се запушва за дълго от гъзелизци и нищоправци. Сигурно е, че тези шефове няма да рискуват за нищо на света. Няма да вземат непопулярни решения, още по-малко пък ще си сложат главата в торбата. Единствената им цел в живата ще е да си топлят местата и гърбовете. Валентин Радев е обграден от точно такива хора. Компания им правят чантаджиите, които са се шлифовали да убеждават как без тях МВР ще загине. В системата път нагоре има само за нагаждачи, страхливци и подмазвачи. Особено виреят тези, чиито познати щъкат в политическите централи.

 

Тепърва предстои на министъра, размахващ пръст на полицаите с разлепени кубинки да разбере, че в България борбата с бандитите е детска игра, в сравнение с вътрешните боричкания на различните политическите лобита. Както и че МВР е в бездна, от която никой не се е измъкнал цял. Ръководството на ведомството показно ще се ръкува утре на парзника. Ще има дежурните усмивки за пред камерите и разбира се заучени поздрави.

 

А Валентин Радев ще е съпричастен към всеобщата радост. Разбираемо, ще му е за сефте. Ако има очи и сърце, няма как да не забележи отчаянието на служителите си от десетките абсурдни реформи, от несигурността, от употребата им в интерес на мафията, от предателствата. На фона на това дрипавите униформи, за които се говори през последните дни, няма да имат особено значение. Не са безпочвени приказките, че системата е обезкървена, защото най-читавите полицаи са натирени в трета глуха или изхвърлени на улицата, за по-лесно. А споменаването им служи за „пример” на тези, които ги следват. Радев, греши, ако си мисли , че оглавява МВР. Такова отдавна няма. Поверили са му министерството на тъжните работи. Честит празник се задава,  г-н Радев.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 50232 |30.08.2016 Дилов-син: Що не снимате Пеевски, вместо Стоичков? . 2| 10967 |29.06.2016 Позорна, вместо бяла тишина . 19| 7081 |04.11.2015 Каракачанов: Горанов дере кожи, вместо да се произвежда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads