Реклама / Ads
17| 6202 |24.10.2012 ПОЛИТИКА

Бойко Борисов: Общините не усвояват европари за здравеопазване

.
Преди десет години бюджетът на здравеопазването за България е бил 1 милиард. лева. В рамките на десет години, се е увеличил в рамките на 3 милиарда и половина лева.
 



Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос – дали ще бъде удовлетворено искането на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова да се увеличи бюджетът за здравеопазването с 21 млн. лева, пред журналисти след откриването на реновираното отделение за нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.  „Така че – министър Атанасова и 20 да иска, и 200 да иска – все няма да й стигнат. 140 - 150 млн. лева стоят в общините за общински болници. Една година не ги контрактуват. Като ги изхарчат тях, ще им дам още”, каза премиерът Борисов. 

 

Тези 21 милиона лева, които поисках, са по няколко пера. Надявам се, че ще има средства за Фонда за лечение на деца, тъй като там са необходими допълнителни средства, обясни министърът на здравеопазването Десислава. За капиталови разходи становището и на министъра на финансите, и на премиера е, че следва да се ползват възможностите, които дават оперативните програми. Аз също съм на това мнение. Затова толкова активно работим и всеки ден присъствам на откриване на строителни площадки и ново оборудване в лечебни заведения, които са държавни или над 51% държавно участие в капитала. Но в общинските болници наистина има сериозни проблеми. Много е сериозно забавянето с решението на общинските съвети по отношение на одобряването на документациите. С една година вече са се забавили. Надявам се, че след многократните напомнения от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти, каза тя. Поискала съм допълнително 6 млн. лева за Фонда за лечение на деца. Надявам се, че сега между първо и второ четене в парламента на Закона за държавния бюджет, тези пари ще са факт, добави министър Атанасова.

 

Преди две седмици министър-председателят нареди на здравния министър Десислава Атанасова да обяснява на хората как заради кметовете, 300 милиона лева за апаратура за общинските болници стоят неизползвани. „По 150 милиона лева в регионално и здравното министерство, чакат да бъдат усвоени само за апаратура. Плюс рекордно количество пари последните пет години за здравеопазване. В края на краищата, всяка година увеличаваме, увеличаваме, увеличаваме, и всички викат – здравеопазването не се подобрява”, каза Бойко Борисов на заседанието на кабинета на 12 октомври.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 8448 |20.08.2012 Кунева: Бойко Борисов лъже за цените на горивата . 102| 10977 |20.05.2012 Борисов: Доган мирише на джибри, браво на Станишев! . 66| 9099 |16.03.2012 Борисов: Константинов си отиде, защо аз останах единствения му фен . 181| 11270 |12.03.2012 Б. Борисов: Заклевам се, да пукна, ако парите от лекарства са отивали в черна каса на ГЕРБ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads