Реклама / Ads
0| 4899 |12.04.2016 ПОЛИТИКА

Бокова представя визията си за ООН

.
Ирина Бокова
Започват първите по рода си неформални изслушвания за генерален секретар на ООН в централата на органзиацията в Ню Йорк. Организацията въведе този формат, за да направи процесът по избора на генерален секретар по-открит и прозрачен за широката общественост.
 
Досега 8 души официално са се кандидатирали за поста: българката Ирина Бокова, директор на ЮНЕСКО, бившите външни министри на Македония (Сърджан Керим), Хърватия (Весна Пушич) и Молдова (Наталия Герман), бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, Антониу Гутериш от Португалия – бившият върховен комисар за бежанците на ООН, както и бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк.

Освен неформалните изслушвания в ООН претендентите ще участват в публични дискусии в Лондон и Ню Йорк, където ще могат да бъдат разпитвани от граждански организации и хора от целия свят.

В британската столица събитието е насрочено за 3 юни, а домакини ще са Асоциацията на обединените нации - Великобритания, политическият институт "Бъдещето на системата на ООН за развитие" и "Гардиън".

В Ню Йорк дебатите ще са на 13 април в обществен център в Манхатън, а един от организаторите е мозъчният тръст New America. От сайта на организацията се разбира, че поне към момента Бокова не е заявила участие.

Изслушването на българския кандидат в централата на ООН започва днес от 11 ч. местно време (18 часа българско).

Изслушванията ще продължат три дни и ще са във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово и да развият визията си за бъдещето на организацията след 2017 г., след което страните членки ще им задават въпроси. На всеки въпрос дипломатите ще имат по две минути за отговор, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници. Ако в определения за всеки кандидат сегмент остане време, ще бъдат зададени въпроси от граждани. Освен това след като приключи изслушването, медиите ще могат да изчакат извън залата дадения кандидат и да му зададат въпроси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6479 |05.09.2014 Предизборната кампания започва със срещи, дарения, песни и представяния . 32| 9705 |22.01.2014 Г. Близнашки за Фрогнюз: В ЕК просто не могат да си представят какво става у нас . 51| 10105 |09.03.2012 Македонски вестник надуши скандал: В ЮНЕСКО ври; Бокова е на топа на устата . 5| 5130 |06.02.2011 Представяне на междинния доклад за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads