Реклама / Ads
4| 7002 |13.07.2017 ПОЛИТИКА

Борисов: Балканите са един нестабилен регион

.
Младите поколения в нашите държави трябва да имат перспектива. За да могат политическите елити да направят максимума, за да осигурят на своите народи просперитет. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с гръцкия си колега Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич в Солун.
 

По думите на Борисов разликата е видима между страните, които са в ЕС и останалите. „Балканите са един нестабилен регион. Минали са години от войните, сега като, че ли всичко е по-спокойно, но това не ме успокоява. Нямаме нищо против да ни обичат, но да имат пряка намеса тук, ме притеснява“, подчерта Борисов. "Амбицията на други държави в политическите системи на балканските държави ме притеснява. След срещата в Триест съм малко по-спокоен. Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия. Всяка една държава от Балканите трябва да има пряк достъп до нас. Има много туристи от страната ни. Дори сега в Халкидики се чува повече българска реч, отколкото гръцка“, пошегува се Борисов.

 

Моя мечта е да имаме жп линии, които да свързват страните ни, отбеляза българският премиер. Трите народа заедно сме десет пъти по-силни, защото създаваме такива перспективи на региона, че и другите държави в Западна Европа ще имат интерес от това. Имаме редкия шанс да заместим Великобритания, която напуска съюза“, каза Блорисов. Срещата не мина без гаф, при който речта на Борисов бе прекъсната, заради технически проблем. „Бойко, всички сърби те разбират“, се чу в залата. "Срещата е изключително важна за региона ни. Важно е не само заради предизвикателствата, но и заради перспективите. Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, проблемът с екстремизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим за мира и диалога в региона". Това каза премиерът на Гърция Алексис Ципрас след срещата. "Разговаряхме върху някои важни проекти свързани с енергийни проекти и жп връзки. Споразумяхме се за изграждането на итерконекторната връзка и разширяването й към Сърбия", каза той.

 

”Ние подкрепяме сръбската инициатива за Европейския съюз. Имат воля да изпълнят всички изисквания по предприсъединителната процедура”, заяви Ципрас. Сръбският президент Вучич благодари на премиера Борисов за подкрепата по пътя им към еврочленството. Разговаряхме за съвместни проекти, както и как можем да облекчим бизнеса. ”Трите ни страни заедно са три пъти по силни”, заяви Вучич. Преди това двамата разговаряха на четири очи във връзка със сигурността в региона и европейските въпроси. Към тях се присъедини и сръбският президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8016 |19.06.2017 Борисов: Между София и Скопие да има магистрала и жп линия . 1| 9684 |14.06.2017 България – база за руска диверсия на Балканите? . 6| 6678 |30.04.2017 Борисов: Патриотизъм е да накараме хората да вярват в Господ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads