Реклама / Ads
38| 6524 |18.02.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Държавата фалира без бюджет

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че без ратификацията на нов дълг от 8 млрд. евро държавата ще фалира. А партиите, които са зад кабинета в лицето на АБВ и Патриотичния фронт, но не подкрепят в момента финансовата операция, трупат на гърба на ГЕРБ политически дивиденти.
 
"Има стари плащания 7,5 млрд. Огромна е нуждата за финансиране на разни неща през следващите години. Финансистите го разбират добре", каза още Борисов.

"Аз съм широко скроен човек, приемам и напъните от БСП и Атака да се възползват от ситуацията. Това е работата на опозицията и не им се сърдя", заяви премиерът. Що се касае за коалиционните ни партньори Реформаторския блок-и снощи разговарях с Радан и Москов и те го разбират. Всички искат повече внимание. Опитваме се да го направим, но не винаги успяваме да се справим с тази ситуация. От ръководството на РБ имат и министри и вицета и когато те знаят, не им пречи да казват. Другите  е тяхна работа дали ще подкрепят или няма".

"Благодаря на вицепремиера Калфин, че защити тази операция. Това е стар дълг и трябва да се плати. Навремето Луканов спря плащания и България изпадна в изолация", каза още Борисов. "Демокрация е, всеки има право да решава. Тези плащания ги правя за държавата, не за ГЕРБ. Като не ни подкрепят в зала, няма да има пари, няма да платим, ще фалира държавата и ще приключим. Това е просто", предупреди министър-председателят.

"Всички се възползват сега да си правят политика на мой гръб. Мога да търпя до едно време". Борисов подчерта, че правителството е притеснени за Гърция, за Крим, за Украйна. "Огромно напрежение е и ако се получи катаклизъм, това ще е на съвестта на тези, които с по няколко процента искат да станат 20-30 процента на гърба на ГЕРБ. Имат право да подкрерят ратификацията, имат право да не", каза премиерът. И отново подчерта: "Като не стане, държавата фалира, ще дойдат други, когато ще вземат не 16, а 26-30 млрд. лева. И аз ще бъда на трибуната на парламента да им го напомня. Това си е на тяхната съвест". "Ако някой си мисли, че на мен ми е приятно всичко това да се случва, но трябва да извадим държавата от калта. Не съм самоубиец, нито си мразя партията, нито себе си", заяви още Борисов.

Премиерът коментира и отношенията с коалиционните партньори: "Огромна власт сме дали за партии, които няма да са в парламента, ако сега има избори. А те имат вицепремиери, областни управители и заместник -министри. Но излизат и казват - няма да подкрепим". "Дадохме коледни надбавки, сега 50 млн. трябва да извадим за великденкси. Когато свършим работата се тупат в гърдите, а в същото време не ни подкрерят", отбеляза още министър-председателят.

"Мълча си, но не значи, че не ги чувам. Ако някой си мисли, че е толкова голям бабаит, че да може да порасне с 20 процента- да опита. А не да ми дава списъци с назначения", заяви Борисов. "Аз никого не плаша с оставка, знам, че и без петел ще съмне. Но пораженията върху държавата ще бъдат пълни. Калфин е всеки ден до мен, какво да им казвам. На депутатите от ГЕРБ кой от техните министри ходи да им казва?", каза Борисов.  

Той призова коалиционните партньори в кабинета да се държат като такива "заради доброто на държавата". Борисов подчерта, че в рамките на "тези 5-6 месеца правителството ще се разправи с контрабандата така, както никой до сега". "Поне 600-700 млн. до 1 млрд. ще съберем в бюджета", каза премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5730 |04.02.2015 Борисов: Наредих на Ненчев - никакви ангажименти към НАТО . 31| 6013 |20.01.2015 Борисов: Пошегувах се за жена-президент /обновена/ . 38| 11041 |18.01.2015 Ген. Атанасов: Сарайско-библиотекарската групировка пак контролира държавата . 75| 8756 |10.01.2015 Борисов: Даваме стотици милиони на банки да ги спасим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads