Реклама / Ads
17| 6288 |04.12.2014 ПОЛИТИКА

Борисов: Изказването на Путин от Анкара е преднамерено

.
Борисов на среща с Юнкер
Това изказване от Анкара беше доста преднамерено. В изказванията на Владимир Путин и на президента Ердоган България беше посочена единствена поименно като страна от проекта "Южен поток". Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на "Южен поток". Освен това, подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни, не са спрени. Това заяви Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 

На 9 декември се събират еврокомисарите в Брюксел, за да се обсъди бъдещето на "Южен поток". ЕК е пряк участник в преговорите. Надявам се те да излязат с конкретно мнение по тази тема съвсем скоро. България вече е направила доста инвестиции по този проект. Радвам се, че изказването на тази госпожа от вчера, вече е коригирано, каза още министър-председателят.

 

ЕК категорично заяви, че България не е сама в тази ситуация и ЕК не е само наблюдател. С официално заявление сме представили на ЕК възможност да преговаря по проекта за изграждане на „Южен поток”.

 

България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток”,”допълни още Бойко Борисов.

 

България подкрепи санкциите срещу Русия и ще подкрепи и следващи такива през 2015 година, каза още Борисов.

 

Надяваме в най-скоро време те да бъдат продължени. Русия трябва да се съобрази с исканията и позициите на Европейския съюз. Подкрепяме санкциите срещу Русия, въпреки последиците от тях, които оказват върху туризма и стокообмена на България. Юго ембаргото преди 15 години бе на едната ни граница и тогава понесохме сериозни загуби. Сега кризата е на другата ни граница в посока Украйна. Турция е третата страна от проблема с своята силна икономика, която създава проблеми на България, посочи Борисов.

 

Това е причината България да е най-бедната страна в ЕС. Ние нямаме такива пазари, с каквито разполагат нашите партньори – ние не можем да изнасяме продукцията си в Германия например. Нашият пазар бе Русия и Арабският свят. Ние бяхме и сме основно производители и изнасяхме към тези. Проблемите на България не са само политически, а и глобални и ние имаме нужда от подкрепата на ЕК. България ще понеса и понася много тежки удари от тези санкции. Не знам как Русия се справя с тях, но България те влияят негативно. Надяваме се скоро различията между Брюксел и Кремъл да бъдат преодолени, обясни министър-председателят на България.

 

Отблокирането на европейските фондове за България е доверие в аванс, заяви Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с председателя на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер.

 

В рамките на четирите години, в които предишното правителство на ГЕРБ усвояваше, европейските фондове се усвояваха от страната ни без да имаме нито една програма с несъответствие и без нито едно спряно евро за държавата. В тази икономическа криза аз съм убеден и благодаря на председателя Жан-Клод Юнкер и на цялата Европейска комисия, че ще ни се даде възможност да усвоим повече пари от европейската солидарност, които така или иначе са заделени за България, допълни още Бойко Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5440 |04.12.2014 А. Гълъбов за Фрог: Путин изнудва ЕС и натиска България с „Южен поток” . 44| 7646 |03.12.2014 Борисов: Щом „Южен поток” е за 400 млн. евро на година, да го спасим . 52| 12817 |02.12.2014 Коритаров за Фрог: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС . 23| 5175 |02.12.2014 Вл. Каролев: Путин си играе на "кой пръв ще мигне"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads