Реклама / Ads
53| 6586 |04.03.2011 ПОЛИТИКА

Б. Борисов: Който има храни, ще бъде равностоен на този, който има петрол

.
Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов покани испанския бизнес да инвестира в България. Той обяви възможностите в инфраструктурата. Това са основно проектите за изграждане на магистрали в България.
 

Това стана по време на бизнес форум, организиран от Испанската конфедерация на предприемачите, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министър-председателят е на двудневно посещение в Испания, придружаван от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и министъра на енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Освен с представители на бизнеса, той се срещна и с испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро.

По време на форума Борисов покани испанска бизнес делегация в София, която да обсъди с членовете на кабинета възможностите за инвестиции в страната ни.Премиерът добави, че работи много добре с Испания още от периода му като кмет на столицата и изтъкна, че първите големи проекти на България са били направени с Испания.

Ние можем да се възползваме от опита ви в реализирането на добри проекти. Искам да поканя всички големи компании в Испания, които имат опит, да наблюдават търговете и да участват активно, допълни той

Министър-председателят обяви възможностите в инфраструктурата. Това са основно проектите за изграждане на магистралите Струма, Марица, София - Ниш, Варна - Бургас и след 2014 г. за магистрала Хемус, за която ще трябват над 2 млрд. евро. До момента за строителството на метрото в София са усвоени 1.5 млрд. евро, посочи още той.

Пред участниците във форума премиерът подчерта предимствата на България като дестинация за чуждестранни капиталовложения. Въпреки кризата България е успяла с много усилия да не вдигна данъците. У нас има 10 % корпоративен данък, 20 % ДДС. 10-те % са преди облагане, а след признаване на разходите, стават 7%, каза Борисов. Изключително спокойна е политическата обстановка в България, за разлика от нашите съседи, допълни той.

България има фискален борд и българският лев е вързан с еврото. Имаме стабилна валута и валутен резерв от над 6.7 млрд. евро, обясни още премиерът. Той допълни, че дефицитът е под 3%, безработицата под 10% и България има възможност да усвои над 13 млрд. евро от еврофондовете. Увеличили сме усвояването им с 10 пъти до 10%, но трябва да бъдат да усвоени още 90%, изтъкна Борисов.

По думите му в областта на околната среда има възможности за инвестиции във ВИК системата и изграждането на пречиствателни станции.

По време на форума премиерът Борисов заяви, че отсега трябва да се помисли за изхранването на света. Ще видите в арабския свят ще настане глад, в Африка – също. Не искам да коментирам режимите там, но при тях имаше, макар и минимална, грижа за хората да оцелеят. В една подобна ситуация, даже ние правителственият самолет сме пратили на разположение на нашия еврокомисар Кристалина Георгиева, защото трябва да се използва за пренос на храна, каза Борисов. Този, който има храни, ще бъде равностоен на този, който има петрол, каза още той.

Липсата на водата и храната ще са по-големият проблем на света, отколкото петролът. По думите на Борисов на границата между Либия и Египет, по мнение на комисар Кристалина Георгиева, се задава невероятна катастрофа, която дори вече е факт.

Министър-председателят заяви, че в България има над 600 минерални извори, които не са по-лоши от Виши и Перие. Сега държавата ги е предоставила безвъзмездно на общините. Всеки кмет разполага с тях и търси инвеститори за тяхното използване, посочи Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 112| 6636 |03.03.2011 Б. Борисов: България е абсолютно независима от Русия . 57| 6887 |26.02.2011 Б. Борисов: Тъст нямам. Защо аз да се притеснявам за тъста и тъщата на Цветанов? . 115| 9993 |24.02.2011 Борисов: Моля сините да оттеглят подкрепата си . 73| 8689 |16.02.2011 Б. Борисов: Ал. Петров е гузен, който бяга негонен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads