Реклама / Ads
94| 9159 |15.04.2011 ПОЛИТИКА

Борисов и Нинова се разбират като мъже

.
Кратко описание
В пряк спор в пленарна зала влязоха опозиция и премиер. Вместо отговор на питане, парламентарният контрол се превърна в диалози между опоненти, като страстите малко се нагорещиха след някои подмятания на премиера по адрес на Корналия Нинова.
 

Като истински кавалер Борисов намери време да изрази съжаление за инцидента с нея, при който тя бе нахапана от куче и посочи: "Заради вас приехме закон".

Политиката не е стадионът в Банкя, на който с едната ръка държите топката, а с другата - филията с мас, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни как преди време той й бил сърдит и се обадил с думите „що не дойдеш да се разберем като мъже".Сега тя му върна призива - „що не излезете навън да се разберем като мъже и после да се върнем и да продължим сериозната работа".

По-късно, в кулоарите на парламента, Борисов коментира казаното от Нинова - татко беше сирак, майка беше сирак и аз съм израснал по най-бедния начин, обясни той. Играех със скъсани гуменки и ядях филия, намазана с мас, допълни Бойко Борисов. Тогава баща му на Станишев обясняваше, че живеем в най-доброто общество на света, посочи още министър-председателят.

Не виждам основания г-жа Нинова да се подиграва на бедното ми детство, изтъкна той. Те живяха в охолство, членовете на политбюро и децата им, уточни Бойко Борисов.

Иначе премиерът първо критикува малкия броя на присъстващите в зала депутати, както от опозицията, така и от неговата партия.

Спахте и сега да ме питате за работни места, не съм съгласен. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към БСП по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Драгомир Стойнев и Сергей Станишев относно политиката на доходите на правителството.

И за картофите мога да ви кажа, заяви още премиерът.

След заигравка между премиер и левица, Борисов изтъкна, че България може би е единствената страна, която не се е изкушила да вдигне данъци в условия на криза. Ще продължим да насърчаваме заетостта, обеща Бойко Борисов.Според него целта на правителството е България да се превърне в средноевропейска държава.

2/3 от домакинствата едва свързват двата края, посочи Стойнев. Той цитира данните от изследване на Отворено общество, съвместно със Световната банка, според които ставаме все по-бедни и болни.

Лидерът на БСП от своя страна отвърна на критиките на Борисов с критики, заявявайки, че в държавата цари пълна неразбория. Социалният и финансовият министър, по думите на соцлидера, разиграват театър за това ще се увеличат ли пенсиите или не.

Единият казва „намерил съм пари за вдигане на минималната заплата", а финансовият министър играел „лошото ченге" и не давал.

На това Бойко Борисов отговори с обяснението, че в едно демократично правителство всеки министър отстоява целите на ресора си.

Твоето управление, Михалевски, може да се запомни само с Водното огледало в Кърджали, обърна се Борисов към депутата от БСП Димчо Михалевски. В това огледало можеш само ти да се огледаш, каза още премиерът.

По-рано днес той  неочаквано за всички напусна пленарната зала, след като от лидерът на БСП започна да чете декларация от името на ПГ на столетницата.Тези не ги слушам, посочи Борисов, визирайки социалистите, в кулоарите на парламента, като обясни пред журналисти, че една от причините да напусне заседанието е желанието му да се види с тях.

В същото време от трибуната лидеръта на БСП критикуваше министър-председателя и парламентарната група на ГЕРБ, че вече втора седмица в парламента не може да се проведе обещаният от премиера дебат по ангажиментите, поети от правителството с подписването от наша страна на Пакта Евро +. Станишев подчерта, че ние се присъединяваме към него със затворени очи, отбеляза Станишев.

Появявайки се в залата, за да отговори на въпроса си в рамките на продължилия след това парламентарен контрол, Борисов обясни защо по-рано е напуснал демонстративно. По думите му, социалистите винаги когато той се появи, започват да четат декларации, „за да ги дават по телевизията".

Иначе темата е важна и аз съм готов да я дебатирам с вас, заяви премиерът и нахока пленарна зала, че имало много малко депутати, които участват в контрола.

Знам, че не е лесно в кризата да се увеличават доходи, каза от парламентарната трибуна Сергей Станишев. По думите му инфлацията надхвърлира 10% за последните 20 месеца има и това означава при замразени доходи реално обедняване. Огромно разминаване между това, което говорите и правите. Само 4 страни не са увеличили минималната работна заплата, сред тях е България, обърна се към Борисов експремиерът.

Симеон Дянков завари хазната с половин милиард дефицит от първия си ден. Излъгахте хората. Вдигнахте пенсиите и ние започнахме да ги плащаме от първия ден. Има кой да ни оценява и нас и вас. На българския народ много добре му е ясно, контрира Бойко Борисов.

Въпреки тежестите на глобалната криза средната работна заплата в страната нараства, правителството не намали заплатите, пенсиите от първия ден ги вдигнахме – вие не платихте нищо, продължи към Станишев той. Вие спахте и не искам да ви слушам да ми говорите за работни места, обърна се премиерът към чревения депутат и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Сега 2011 г. трябва да ви оправяме бакиите, а тази за "Белене" е най-ясна, видима и четлива, каза още Борисов.

Може би сме единствената страна, която не се изкуши в кризата да повиши данъците, заяви премиерът.

Борисов не пропусна да отбележи значимостта на пакта "Евро плюс" и необходимостта в парламнета да се проведе дискусия по него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7950 |14.04.2011 Кой ми писа 5? - попитал Борисов . 30| 6555 |10.04.2011 М. Димитров: Борисов използва Трайков за Белене, за да не носи отговорност . 62| 6597 |26.03.2011 Бойко Борисов: Трябваше да оставя БСП да си решава проблемите . 86| 6976 |21.03.2011 Б. Борисов, скептичен: Операцията в Либия е еуфорична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads