Реклама / Ads
21| 7015 |01.07.2019 ПОЛИТИКА

Борисов отказал да поемем външната политика на ЕС

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар и няма как да има и двете – комисар с реален ресор или преговарящ за външната политика, съобщи БНР.
 

"Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл или висш европейски преговарящ?", с този въпрос Борисов обясни защо е взел решение за отказ.

По думите му е много вероятно, например, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени за еврочленство и "косовари, албанци, македонци, сърби" да кажат, че "заради българката не става". Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана, подчерта премиерът, който възнамерява да предложи тя да остане в Еврокомисията.

 

Министър-председателят каза още, че предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет е отпаднало."Либералите не отстъпиха за това. Ето защо няма решение”, посочи Борисов относно кандидатурата на Георгиева, но добави, че Италия и страните от Вишеградската четворка са я предложили за поста върховен дипломат на ЕС.

 

На въпрос дали само едно име се обсъжда за председател на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, Борисов отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел.

 

"Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", обясни Борисов.

 

Кристалина Георгиева e за поста председател на Европейската комисия. Тя има прекрасна работа в Световната банка, не е без работа, за да й търсим пост. Доста колеги я повдигнаха за председател за еврокомисията, но трябва мнозинство, каза още веднъж премиерът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12309 |28.06.2019 Дайнов: Борисов достигна завършека на модела ”власт” . 27| 7920 |06.06.2019 Борисов: Партийната субсидия става 1 лев . 18| 7314 |05.06.2019 Нинова захапа Борисов: Бившият член на БКП раздава през прозореца на джипа си пари! . 14| 13129 |03.06.2019 Експерт: Диалогът между Борисов и Цветанов приключи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads