Реклама / Ads
84| 5711 |21.07.2011 ПОЛИТИКА

Борисов: Оценката на Брюксел е “отличен” за гражданите

.
Бойко Борисов
Новият доклад на Брюксел дава оценка отличен за българските граждани , защото този път в него няма принципни постановки и съвети, а конкретни оценки за конкретни дела и лица, които не са си свършили работата. Затова казвам, че това е най-добрият доклад, който е получавала България след приемането ни в ЕС.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на Би Ти Ви тази сутрин.

Той отчете, че още когато са ни приемали, в съюза са знаели, че в съдебната система има много пропуски и се нуждае от реформа. Именно затова са ни наложили този мониторинг.

Борисов препоръча незабавно ВСС, съдиите и прокурорите да се съберат и обстойно да анализират препоръките и негативните оценки, и ясно да кажат как ще бъдат решени проблемите в следващата една година.

Реално този доклад е един план график, който ние трябва да изпълним. Аз още вчера запознах лично депутатите на ГЕРБ, разговарях с тях и поемам ангажимент, че това, което се отнася до нашите депутати и работата на правителството, ще бъде изпълнено, заяви Борисов.

Той обаче настоява и магистратите да направят същото, защото в доклада е посочено кой по кое дело е виновен. Така например четири пъти в негативен план е споменато името на главния прокурор Борис Велчев и два пъти на шефа на ВКС Лазар Груев.

Реално по две трети от доклада трябва да отговарят други, а не кабинетът, посочи Борисов. Сега обаче всички очаквания за коментари и обяснения са насочени към мен, а Лазар Груев, например, е в Москва и никой не го пита каква отговорност носи за дела, за които ОЛАФ ни е предоставил категорична информация, но те са завършили с оправдателна присъда.

Борисов отчете, че в този доклад ЕК е поставил доста смело искането за приемането на закон за гражданска конфискация, която дори не се нуждае от присъди. Става въпрос за очевадни неща между доходи и демонстрации, посочи премиерът. Той вече е разговарял с правосъдния министър Маргарита Попова, която се е ангажирала да изчисти детайлите в отхвърления на 8 юли т.г. и от депутатите на ГЕРБ закон за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Премиерът се спря и на коментирания в доклада проблем с даренията в МВР от лица, които са обект на съдебната система. Поискал е от министър Цветанов в най-кратки срокове да получи списък на дарителите и тази практика да бъде преустановена за напред.

Ще компенсираме този недостиг с пари от бюджета, но няма да позволим да се компрометира цялото министерство, заяви още Бойко Борисов.

По повод предстоящия вот на недоверие от страна на опозицията Борисов каза, че не се притеснява за лидера на "Атака" и че от партията ще гласуват против.

Волен Сидеров е по-емоционален, но аз съм сигурен, че той няма да се нареди до Станишев, Доган и Костов. Колкото и да ни критикува, той няма да се нареди до тях, смята премиерът. Много ми е мъчно за Мартин Димитров, защото ДПС ми е ясно, БСП е ясно. А Иван Костов още във вестник "Работническо дело" е казал, че по всякакъв начин трябва да се торпилират всички партии, за да държи комунистите на власт, добави още заяви Борисов.

Той изтъкна, че със СДС са били приятели, но те имат нещастието да оберат всички негативи от Костов, а той се отцепи и си направи своя партия. На Костов всеки ден му се дава огромна медийна власт. Медиите имат симпатия към него. В същото време правителството и ГЕРБ съвсем не се радват на медиен конфорт, подчерта премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 107| 16746 |12.07.2011 Б. Борисов: Всичко си дойде на място – ДСБ, БСП и ДПС се събраха . 76| 6107 |01.07.2011 Борисов: Ако не беше ГЕРБ, държавата щеше да е под водата . 70| 7757 |26.06.2011 Б. Борисов: Безотговорни политици бърборят, без да отчитат мърлявата си работа . 83| 7484 |17.06.2011 Б. Борисов: В парламента не са ми приятни да ги гледам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads