Реклама / Ads
31| 5992 |20.01.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Пошегувах се за жена-президент /обновена/

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
Не е добре бизнесът да се дели. Не приемам определението на открилия срещата - съсобственикът на издателската група "Икономедиа" Теодор Захов, че в залата са представители на най-светлите и най-чисти фирми в българската икономика. Съветвам организаторите да не делят бизнеса, а да се стремят към обединението му.
 
Противно на очакванията, че евентуалното присъствие на Бойко Борисов на 9-ата бизнес среща между правителството и организациите, свързани с кръга "Капитал", ще подкрепи някоя от спорещите икономически страни, премиерът опита да изгради мост между тях. В хотел "Шератон" започна форумът в присъствието на семейство Прокопиеви и свързани с тях предприемачи.

На традиционното събитие демонстративно няма представители на най-големите работодателски организации начело с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През изминалия уикенд председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че не счита срещата за свое събитие. "За мен това е едно частно мероприятие, от което "Капитал" печели, защото знаете, че се плащат доста сериозни пари за всяко едно място в залата", категоричен бе той.

Събитието не бе уважено и от министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Освен семейство Прокопиеви, на срещата днес присъстват и посланици на няколко страни, сред които и френският - Ксавие Лапер дьо Кабан. Там са още Пламен Димитров от КНСБ и Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии. Заедно с Бойко Борисов от редиците на управляващите в "Шератон" са още Владислав Горанов и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, както и Радан Кънев от Реформаторския блок.

Няма война с президента, заяви още Борисов на годишната икономическа среща. Казаното от него за жена-президент било шега. Единствената цел на това да се дискутира кой ще е президент след 2 г. и половина, е да се даде един кратък живот на това правителство, да се създава напрежение в коалиционните партньори.

Мен самия въобще не ме касаят президентските избори. Вдивявам се обаче от анализаторите, какво аз съм мислел да кажа. Аз само се шегувах, добави Борисов.

Борисов обяви, че лично следи борбата със сивата икономика. "Мога да ви кажа, че съм умерен оптимист в това как се събират приходите в сравнение с миналия януари", каза премиерът. Той допълни, че първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор, където резервът е 500-600 млн. лева до 1 млрд. лева. "Това е задачата, която съм поставил", обяви той.

Премиерът засегна и темата с обвързването на бензиностанциите с НАП, като бе категоричен, че това струва 5000 лева.

Морският газов блок „Хан Аспарух” има големи залежи. Това заяви още премиерът Бойко Борисов на годишна икономическа среща. Убеден съм, че „Хан Аспарух" има големи залежи и ще стане, също съм оптимист и за „Силистар" и „Терес". Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Дали ще обиколи Украйна, дали ще се ползва трасето на Турция - това действително е една голяма геостратегическа игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ и на първо място от Европа да отчетат мястото на България и да се даде възможност на България да остане в транзита така, както и в момента, обясни премиерът Борисов.

 

Според 27 милиарда долара са изтекли от България за последните 10 години. Това са пари на чуждестранни инвеститори у нас, изнесени като печалба. Според премиера има свръх печеливши инвестиции в България, които едва ли могат да съществуват в друга държава. Ако имаме проблеми с руски инвеститори, лесно ще ги решим, но какво да правим, ако тези инвеститори са от европейска държава или от САЩ, попита Борисов. Очевидно той визираше американските инвестиции в "Марица-Изток", където по силата на договор, сключен от правителството на Иван Костов, държавата изплаща цени за електрическа енергия, много по-високи от средните за страната.

 

Борисов засегна и темата за съдебната система. Той директно призна, че има лица, които не съдят както трябва. Не е моя работа да казвам кои са, нито това е работа на посланиците, но трябва да признаем, че казаното от посланика на Франция беше истина, допълни той.

 

Министър-председателят даде пример как в Германия са решили проблемите със съдебната система в източната част на страната след обединението. Там просто са освободили всички съдии от Източна Германия и са назначили съдии от Западна.

 

За съжаление, ние не можем да направим това, каза Борисов и уточни, че правителството ще търси политическа подкрепа за реформи в съдебната система от всички партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 8723 |10.01.2015 Борисов: Даваме стотици милиони на банки да ги спасим . 31| 5988 |08.12.2014 Бойко Борисов: За"Южен поток" няма подписан дългосрочен договор . 17| 6289 |04.12.2014 Борисов: Изказването на Путин от Анкара е преднамерено . 44| 7647 |03.12.2014 Борисов: Щом „Южен поток” е за 400 млн. евро на година, да го спасим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads