Реклама / Ads
22| 6712 |22.05.2010 ПОЛИТИКА

Борисов пред “Тайм”: Нямам приятели

.
20 години след падането на комунизма в Източна Европа, България продължава да бъде една от най бедните и най-корумпирани страни в района, със 191 поръчкови убийства от 1992 г., се казва в статията.
 

С тази бъркотия се заема човек, когото българите са кръстили "Батман". Това име българският премиер Бойко Борисов носи още от годините, когато е бил кмет на София и редовно се е появявал на места на престъпления с традиционно си черно облекло. Това пише, американското списание "Тайм”. Под заглавие "Как да се изчисти България" то публикува на сайта си обширна статия, която е посветена на българския министър-председател.
"Най-голямото ми предимство е, че нямам приятели. На този пост не съм, за да се харесвам на хората", казва премиерът Бойко Борисов пред американската журналистка Вивиен Уолт. Тя описва срещата си със спасителя на България.
"Той връхлита в кабинета си след повече от час след уговореното време, запалва до половина изпушена кубунска пура Кохиба, предназначена само за шепа избраници. Държането му изглежда безцеремонно, но по собственото му признание не го е грижа кого засяга то. Според авторката това е полезно качество за човек, който заявява, че главната му амбиция е да изкорени широко разпространената, дълбоко вкоренена в живота на България корупция.
Вивиен Уолт се спира на създаването на партия ГЕРБ и отбелязва факта, че Бойко Борисов сега е политикът с най-висок рейтинг в България.
Както президента на САЩ Барак Обама, и Борисов сега носи товара на огромните надежди на обществото. Само дни след като встъпи в длъжност през юли, той започна масирана борба с корупцията в държавната администрация и съдебната система., отбелязва списанието, като подчертава, че за страната от жизненоважно значение е деблокирането на фондове от ЕС. България се нуждае от тези средства за изграждането на модерна икономика. "Тайм" и припомня също, че през 2008 г. Европейската комисия замрази около 674 милиона долара фондове, които бяха предназначени за преструктурирането на българските държавни институции и земеделския сектор.
Официалните лица в Брюксел сега чакат да видят дали Борисов ще успее да прати в затвора българските престъпници, с които предшествениците му не успяха да се справят, пише списанието. “Тайм” изтъква, че за разлика от героя от комиксите българският Батман не може да реши някои важни проблеми в България. Препятствие за управлението му е съдебната система.
Българите посочват пред екипа на “Тайм”, че корупцията в съдебната система е главната пречка за Борисов в неговата антикорупционна дейност.
Борисов декларира пред Вивиен Уолт, че съдебни процеси над знакови фигури като бизнесмена Пламен Галев са тест за съдебната система и изразява надежда, че Темида ще си свърши работата.
Българският премиер декларира, че докато престъпниците не са в затвора обаче, ще продължи да прави каквото трябва. Хората вярват, че най-доброто от него ще е по-добро от това на предшествениците му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7752 |19.05.2010 Ф. Таймс: Преди Рамбо Борисов беше бодигард . 23| 7146 |09.05.2010 Борисов: Единственият противник са стереотипите ни . 15| 9077 |04.05.2010 Дясната ръка на Генерала измества тв-звездата Борисов . 39| 7363 |29.04.2010 Б. Борисов: Станишев е бил жертва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads