Реклама / Ads
10| 7329 |19.01.2010 ПОЛИТИКА

Борисов да препрочита затворената страница "Желева"

.
След седмица на еврогърч задкулисни игри, предателства, лични нападки и излагации в Европарламента, темата „Румяна Желева” днес е затворена страница.
 

В крайна сметка тричасовото изслушване на Румяна Желева в Европарламента и кандидатурата й за комисар провалиха амбициите й за политическа кариера в Обединена Европа. Въпреки, че беше сред най-хвалените професионалисти и специалисти от Бойко Борисов още преди да стане министър на външните работи, тя не успя да издържи на психическия натиск, както в България така и в ЕП, коментират политически наблюдатели.

Днешното окончателно оттегляне на кандидатурата й за еврокомисар и подадената й, но неприета оставка на външен министър, българските политици коментираха с в две различни крайности. Основният „виновник” за това решение, евродепутатът Антония Първанова заяви, че с този акт Желева ще спаси авторитета на премиера и имиджа на България. Тя дори е очаквала това да се случи много по-рано и да не се драматизира по такъв начин. „При очевидни слаби резултати без шум държавата е трябвало да предложи друг кандидат, който да тушира създалото се неудобство.”, заяви Първанова.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък поиска обществено обсъждане в рамките на един-два дни, което да излъчи новия български кандидат за еврокомисар. Според него новата номинация на България трябва да е най-добрата, за да бъде приета в ЕК след скандала с Желева. Това щяло да стане, след като се „извадят” лидерите и шампионите. Той обясни, че бъдещият кандидат ще бъде разглеждан под лупа, ще бъдат проверявани не само фирмите му, но сигурно и кого е харесвал в детската градина. Димитров заяви, че харесва Кристалина Георгиева като евентуален кандидат за еврокомисар, но не знае дали ще се справи с ресора, който е отреден за България.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че оттеглянето на Желева е било очакван ход, допусне отхвърляне на кандидатурата й в комисията по развитие и всичките последващи неблагоприятни последици за страната. Според него жестът на Желева позволява на премира да потърси друг изход и да приведе в действие план „Б”. Костов посочи, че номинацията на Кристалина Георгиева не е съгласувана със Синята коалиция.
Според него причината е в малкото оставащо време, което притиска Бойко Борисов. Костов не постави под съмнения икономическата компетентност на Кристалина Георгиева, ,но в тази специална сфера, в която ще се кандидатира да стане европейски комисар, трябва да й се даде време за подготовка. Според него България е длъжна да поиска 45 дни за тази подготовка, които се отпускат според правилника на ЕП. „Може да поиска 45 дни, което обаче ще забави излъчването на Европейската комисия, което пак ще бъде зле от гледна точка на стратегията на големите партии в Европейския парламент. Да се надяваме, че Кристалина Георгиева ще се подготви бързо”, посочи Костов.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров категорично застана зад кандидатурата на Желева и съжалява за днешния провал. Според него Румяна Желева е трябвало да продължи да се бори до край и да не подава оставка. Според него цялата мръсна кампания, която се е изляла срещу нея, е дело на БСП, НДСВ и ДПС – на техните представители в Европарламента. Сценарият по думите му е бил невероятно долнопробен удар срещу България. Постъпката на Желева пък определи като проява на чест и достойнство – рядко срещани жестове в българската политика.

След днешната оставка на Желева все повече започнаха да се трупат любопитките кой ще е човекът „План Б”, за когото самият Бойко Борисов спомена преди няколко дни. Според някои слухове възможните варианти на този етап са вицепредседателят на Световната банка Кристалина Георгиева и военният министър Николай Младенов. Самият министър н а отбраната миналата седмица отрече твърденията. Но който и да е изборът, всички искрено се надяваме той да не предизвика противоречиви емоции, както у нас така и на очкваното ново изслушване.
Историята с Румяна Желева не трябва да отива директно във фризера, а тепърва да се анализира. Реално тя се оказа първия звучен шамар за Борисов и правителството на ГЕРБ от Европа, а опозицията доста се изкефи от разиграното шоу. От тук нататък премиерът да си сверява часовника не с родните амбиции, а с критериите на Брюксел.  Докато е на власт Борисов често да препрочита сагата "Желева".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 18466 |12.01.2010 Б. Борисов: Хм, хм... Тц, тц... Бре, бре... Бах мааму... . 12| 6323 |30.10.2009 Престрелката Станишев - Борисов, загубена в превода . 69| 15543 |27.10.2009 Първанов и Борисов да кажат ясно България държава ли е . 14| 12086 |28.09.2009 Осман Октай: Доган е архитектът на Мюсюлманската партия, плаши Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads