Реклама / Ads
37| 6125 |11.03.2011 ПОЛИТИКА

Б. Борисов: След Брюксел съм по-голям оптимист за Шенген

.
Бойко Борисов
Българската позициа е, че трябва да се търши решение на проблема в Либия без употреба на военна сила, като се използват всички хуманитарни средства, за да се избегне евентуалната бежанска вълна към София.
 
Заседанието в Брюксел на Европейския съвет беше изключително тежко и трудно – занимавахме се основно с проблемите в Либия, каза по телефона за Панорама по БТН премиерът Бойко Борисов. Всички смятат, че този режим трябва да си отиде и основният въпрос беше как да стане това без военна намеса.

Премиерът съобщи, че е припомнил българските проблеми в Либия, свързани с обвиненията на българските медици за СПИН скандала. Българската позициа е, че трябва да се търши решение на проблема без употреба на военна сила, като се използват всички хуманитарни средства, за да се избегне евентуалната бежанска вълна към София, каза Борисов.

Той съобщи още, че българската страна е готова да помогне на Япония след тежкото земетресение, като изпрати 20 пожарникари, ако Япония има нужда от тях.

В Брюксел европейският политически елит обсъжда всъщност цената на петрола и се търси решение на проблема, обяви министър-председателят. Той припомни, че цената на бензина в България бил най-евтиният в Европа и обясни, че 40 бензиностанции всъщност не са били регистрирани никъде и това се разбрало едва тогава, когато те били свързани директно с НАП. Не случайно правим комисии и ежедневни проверки – това е единственият начин, с който можем да спираме спекулата и да създаваме възможност в рамките на нормалното да нарастват цените. Когато петролът, газът, мазутът се вдигат в цял свят вследствие на войните и кризите, виждате катаклизмите, които стават в България, която не произвежда петрол, няма как да има различна цена от тази на международната борса. Всеки, който каже обратното, мога да го обвиня в популизъм и лицемерие, каза Борисов.

Премиерът Борисов обяви, че след срещата в Брюксел е по-голям оптимист за приемането на България в Шенген и спокойно очаква проверката по подготовката за това. Не бих могъл да коментирам мнението на френския президент Никола Саркози и холандския премиер Марк Рюте. Но ние сме технически готови и чакаме на 24-ти проверката, а и отношенията, които имаме с двамата премиери, ме карат да бъда по-голям оптимист за лятото да бъдем приети в Шенген. Това е мое мнение. С президента Саркози, по негова покана, се разбрахме да се видим във Франция след някой друг месец. Така че се надявам тогава да имаме някоя добра новина, каза премиерът.

Само 15-20 дена правителството се занимавало с несвойствени неща, неща, които са го отклонили от важните въпроси на страната, но сега всичко вече е минало, обяви Борисов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6594 |04.03.2011 Б. Борисов: Който има храни, ще бъде равностоен на този, който има петрол . 112| 6652 |03.03.2011 Б. Борисов: България е абсолютно независима от Русия . 57| 6898 |26.02.2011 Б. Борисов: Тъст нямам. Защо аз да се притеснявам за тъста и тъщата на Цветанов? . 115| 10009 |24.02.2011 Борисов: Моля сините да оттеглят подкрепата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads