Реклама / Ads
46| 9575 |12.12.2010 ПОЛИТИКА

Б. Борисов: Трябва стрес! Да знаят, че са наблюдавани!

.
Б. Борисов
Сега се проверяват митниците, фондовете, строителите. Всички!, отсече Борисов и попита как се хваща корупция по високите етажи на властта? Когато някой падне от власт, ли почваш да го разработваш?
 

Защо да не бъдат подслушвани, коментира Бойко Борисов информацията на в. Труд, че директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов бил разработван шест месеца.

Как се хваща корупция по високите етажи на властта, попита той? Когато някой падне от власт, ли почваш да го разработваш? Нито ще ви казвам има ли, нито няма ли, защото не ми е това работата, отговори Борисов на въпрос за наличието на разработка.

Ние сме поели ангажимент и аз разрешавам и контролираме всички длъжностни лица в сферите, в които би могло да има нарушения, включително и Братоев, съобщи премиерът при пускането на три нови метровлакчета като част от софийското метро. Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани, а не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, фондовете, строителите. Всички!, отсече Борисов. Парите за коледни добавки ще ги търсим тук, на метрото, коментира премиерът коледните добавки,

По-рано днес вестник Труд съобщи
, че телефоните на шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов били контролирани от службите ни. Спецченгета са подслушвали разговорите на бившия началник на ГДБОП по разследване на контрабанден канал, пише“Труд”, а информацията била потвърдена от два независими един от друг източника.

Слуховете за разработването на Ваньо Танов в качеството му на шеф на митниците тръгнаха, след като за това намекна бившият вътрешен министър Румен Петков на 22 ноември
. “Спрямо шефа на агенция “Митници” не е водено оперативно дело”, каза два дни по-късно Цветан Цветанов. Проверка на “Труд” показа, че действително са били сложени “уши” на телефонните разговори, които водел Ваньо Танов. Според достоверни източници разработката била с кодово название “Баща и син” и с гриф “СЗ”, което означава “секретен заявител” и документът е класифициран.

Искането за СРС било подадено преди повече от половин година, потвърдиха запознати с разследването. Разработката започнала във връзка с контрабанден канал за дрехи от Турция. Един от основните играчи в нелегалния внос доста често споменавал името на Ваньо Танов. И бил засичан да казва: “Аз познавам Танов”, “Всичко ще е точно с шефа на митницата”, “Нямаме проблеми в митницата”. Това накарало антимафиотите от ГДБОП да поискат за срок от 6 месеца да бъдат подслушвани телефоните на бившия им директор.

През целия период по СРС-та не е протекла никаква информация или диалози, които да уличават шефа на митницата в нарушения. (б. р. Не е ясно дали Танов не би засрамил с културния си език лекарите от Горна Оряховица). Така разследването срещу него било веднага прекратено. То обаче продължава срещу контрабандистите на дрехи от Турция.
Анализатори коментираха, че най-вероятно ген. Танов бил попаднал в компроматна клопка, скроена от бивши митничари, които са били уволнени, имали са му зъб и са обслужвали контрабанден канал. Предполага се, че името му нарочно е било споменавано, за да бъде дискредитиран шефът на митниците.

Митничар № 1 разпитван в ГДБОП

Ваньо Танов бе разпитван от антимафиоти от ГДБОП на 1 юни т. г. Тогава никой официално не съобщи какъв е бил поводът да бъде повикан от бившите си колеги. Според запознати той е отговарял на въпроси по операция “Далаверата”, проведена на 27 май. При нея бяха задържани и разпитани бивши и настоящи митничари и служители на управление “Пътни такси и разрешителни” към Кулата и Капитан Андреево. Появиха се информации, че един от задържаните е дал писмени показания, според които му е оказван натиск да събира рушвети, предназначени за ръководството на митницата. По-късно разследването на антимафиотите показало, че Ваньо Танов не само не бил закрилял контрабанден канал, а напротив - уволнил е всички гранични служители, за които е имало данни, че са замесени в престъпления. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 7727 |08.12.2010 Борисов: Да, нещата отиват на зле, но за Първанов... . 113| 7103 |07.12.2010 Б. Борисов: Сините си изсмукват скандали от пръстчетата . 127| 10650 |01.12.2010 Б. Борисов: К. Илиева ме лъжеше, че има тумор, пък то бебе! . 79| 11035 |24.11.2010 Б. Борисов: Да ти отнемат визата, значи "Добър ден" не искат да ти кажат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads