Реклама / Ads
38| 18465 |12.01.2010 ПОЛИТИКА

Б. Борисов: Хм, хм... Тц, тц... Бре, бре... Бах мааму...

.
С изути гащи ни дебнат опасности...
Израел: „Свалете ДДС веднага!” Още израелският премиер Бенямин Нетаняху не бе завършил изречението и нашият Бойко Борисов отсече: „Сваляме!”. Колко бързо възприемаме челният опит, нали?
 
Нетаняху казал още: „Данъкът от 10%, който сте направили, е много добър, но вместо от 2011 г. да започвате да намалявате ДДС с 2%, намали го сега с 0.5%. Намалявай на шест месеца с 0.5%". Хем умно говори, хем на ти, като на приятел. Голяма работа са евреите.

Спомням си един мой приятел от детството Хари. Бях му дал две стъклени топчета сирийчета да играе в тяхното училище. След няколко дена си ги поисках, а той ми каза: Ама ние сме квит. Аз имам да ти давам, а ти имаш да взимаш. Умно момче, издигна се в живота. Сега е в Израел. Чух че изпратил дъщеря си в България, да не я вземат в израелската армия. Но да не се отплесвам по спомени.

На въпрос дали финансовият министър Симеон Дянков ще разреши свалянето на ставката Борисов отсече: „Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши.”

Хора, които са завършили икономика, банково дело и счетоводство вдигат рамене и гледат учудено. Стоян Александров, известен още като Малката Секира рече: „Не съм убеден, че сега имаме възможност да намалим ДДС, нито че ще го намалим през 2011 г.”. А Александров е известен банкер, бил е и финансов министър, но май не е схванал нещата. Според председателя на БСК Божидар Данев в момента условията са крайно неподходящи за намаляване на ДДС, въпреки че мярката по принцип е разумна. „И да намалите данъка два пъти, ако увеличите срока за връщането му, бизнесът ще бъде потърпевш”, твърди Данев.

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия в НС смята, че намаляването на ДДС с 0.5% тази година е рисковано. Подобно решение не бивало да се взима без детайлни анализи. Менда май..., но не е моя работа.
Не ги разбирам нашите икономисти. Дават им акъл наготово и без пари, а те се правят на интересни.

Питам се, как ли ще реагира Нетаняху, ако Бойко, който разбира от бойни изкуства, полицейска работа и спасителни бойни операции, го посъветва другарски: „Ударете Газа веднага! Сега му е времето, защото ХАМАС нещо са слаби. Казаха ми едни наши момчета.” Що пък да не отвърнем на добрината на братята евреи с добрина. Някога сме спасили 50 000 евреи от Холокоста, що да не помогнем пак. Като не можем със самолети, можем със съвети! Как само можем.

Преди седмица външният министър на Анкара Ахмет Давутоглу пък препоръча на България да се въздържа от изявления, които влошават междусъседските отношения. Повод на Давутоглу да ни дърпа ушите даде изказване на министър Божидар Димитров, че е възможно компенсации от 20 млрд евро за имотите на тракийските бежанци, да се обвържат с приемането на Турция в ЕС. Сус бе, гяур, но на дипломатичен език, ни згълчаха комшийте и премиерът Борисов показа „жълт картон” на Димитров. Прав е, защото ако те рекат да ни реислямизират, какво ще стане? По-добре да си държат мижавите 20 милиарда, ние и без това напролет излизаме от кризата...

В тази връзка се сещам за един екшън отпреди няколко месеца, по време на световния икономически форум в Давос. Участници в него бяха Турция и Израел, днес кандидат-наставници на България.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бе посрещнат като герой в Истанбул, след като напусна демонстративно швейцарския курорт Давос заради скандал с израелския президент Шимон Перес. Стотици хиляди турци приветстваха Ердоган на летище „Ататюрк”. Те развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги. Между тях имаше и един-два по-литературни като „Добре дошъл, завоевателю на Давос!” и „Хора по света, вижте нашия премиер!”.
Демократичният диспут в Давос се разрази по време на дискусията за мирния процес в Близкия изток и последната израелска операция в ивицата Газа. Гневната реакция на Ердоган бе провокирана от факта, че водещият на форума му даде по-малко време за изказване отколкото на Перес.

По време на дебата Ердоган разкритикува непропорционалната употреба на сила от страна на Израел по време на офанзивата в Газа и призова движението Хамас да бъде включено в политическия процес за разрешаването на конфликта. Веднага Перес се впусна в дълга пламенна реч, в която оправда израелското нападение в Газа. Повишавайки тон и размахвайки пръст, държавният глава на еврейската държава попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше ракети срещу Истанбул. „Вие много добре знаете как се убиват хора”, отвърна турският премиер.
Хм... Тц, тц, тц... Бре, бре... Турците са ни шетали из родината и къщите 500 години – трябва да подкрепим Израел. Край Босфора, шум се вдига, лъскат саби... На нож! Одрин падна! Бъл-га-ри, ю-на-ци! Ще ги смачкаме фесовете, като Митьо Крика бирена кутийка ще ги смачкаме. Ще им бойкотираме и сериалите: к’ви „перли”, к’ви Мехмет и Инджи, к’ви пет лева!
От друга страна у нас живеят 800 000 български турци, Турция ни е съсед, има и най-голямата армия в НАТО, а нашата пусна кепенците дори на военните училища – да подкрепим Анкара! Освен това Израел ни обвини преди седмица, че перем пари на ислямски терористи. Хм, хм... Тц, тц, тц... Бре, бре... Бах мааму...

Премиерът ни е умен и няма да му даваме акъл. Сам ще се убеди, че народната мъдрост „всяка коза за свой крак” не е случайна. Иначе след „Свалете ДДС” може да последва „Свалете гащите”. Не че не ни се е случвало, ама нали щяхме да сме достойни вече.

А сега дайте един аналгин, че ме заболя главата от тази международна кръстословица. Не, нямам рецепта. На 112? Вие луди ли сте? Да си таковам какво? Хм, хм... Тц, тц... Бре, бре... Бах мааму...

И да не забравя: не е лошо премиерът или пресцентърът на Министерски съвет да обяснят кой и по какви критерии определя медиите, които да съпровождат Борисов в задграничните му командировки. По тираж, брой читатели, симпатичност, лоялност или се тегли жребий в присъствието на нотариус, нещо като награда. Допреди няколко месеца пътуваха избрани медии, а с президента - избрани журналисти. Тези, които критикуват кабинета персона нон грата ли са? Само питам, не се натискаме, но е хубаво да се знае. Свързано е с прозрачността. Както например и колко струва едно такова пътуване и какви са ползите от него за обществото. В сайта на Белия дом пише как стават тези работи. А у нас?

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5621 |12.01.2010 БСП дава на Конституционния съд член от бюджета . 14| 6925 |12.01.2010 ДПС търси нов лидер! Касим Дал? . 13| 5759 |11.01.2010 Върви изпитът на новите кандидат-комисари в ЕК . 10| 14671 |09.01.2010 Абе… А де!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads