Реклама / Ads
14| 6351 |12.08.2015 ПОЛИТИКА

Борисов забрани търговията с вода от аязмото в Плиска

.
Бойко Борисов полива Горанов с вода от кладенчето в Плиска
Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица. Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече, каза още министър-председателят.

Той посочи, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да осигури финансирането, за да се развие обектът. "Всеки ден се намират нови и нови археологични разкопки, което е много добре. Днес говорих и с проф. Янакиев. Всички са много щастливи, че се заделят средства за археология и история, защото това е голяма помощ и за туризма, и за образованието, и за всичко, което България има като възможности.

"Специално за Плиска. Имахме и имаме най-добри намерения нещо от преди 1100 години да стане достъпно, да излезе над земята, да го виждат хората, да ходят туристи там. Само на 40 км. магистрала са огромни курорти като Слънчев бряг, Варна. Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи", категоричен беше премиерът.

"Министърът, в случая, понеже заместник-министърът е тук – ако трябва, отиди до там, предай на всички археолози да си работят само това, което сме се разбрали, свързано с археологията, и никакви подобни дейности там да не се правят. Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено. Министерство на образованието и науката също да се включи. Много е важно да се свържете с професорите, с всички, които са работили, работят в тази сфера, за да ни кажат кое е най-правилното. Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете", каза още той.

"Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. От нас, гарантирам, че ще намерим с Министерството на финансите финансиране да се доразвие обектът. Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно. Така че, Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването блокирате всичко и се водят само археологични разкопки", заяви Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5538 |29.07.2015 Вижте одобрените от "Борисов 2" бг-кандидати за европейския икономически комитет . 0| 5662 |24.07.2015 Борисов: Компромисът за Конституцията ми струва години живот . 0| 6442 |21.07.2015 Борисов и Местан не се разбраха за съдебната реформа . 1| 6546 |20.07.2015 Борисов моли Първанов за подкрепа в петък за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads