Реклама / Ads
0| 5942 |01.07.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Здрависахме се с Путин, нищо не ми е казал

.
Бойко Борисов
Премиерът Борисов се е видял с Путин и "няма да си обявяваме война". Това заяви той по време на парламентарния блиц контрол.
 

"В Баку се видяхме с Путин. Здрависахме се. Нищо не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не ще обявяваме война". Той отрече твърденията на независимия депутат Велизар Енчев, че България е в подготовка за война с Русия, съобщи БТВ.

 

"На този етап няма от какво да се тревожите, водим балансирана политика. Думата фронтова линия не е използваема днес", увери Борисов. С никой не се караме, с никой няма да си обявяваме война, добави той.

 

По думите му България и Русия са народи, които са се уважавали и обичали, и "ние помним какво са направили за нас". "Но сме членове на НАТО и ЕС и сме предсказуеми", допълни премиерът.

 

Нищо не може да става тайно от българското общество и от българския парламент, заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на питане в рамките на парламентарния блиц контрол за предстоящите учения у нас. Малко смъмрих военния и външния министри, защото тръгнаха след събитията, след като се чу, че ще има танкове, ние тогава тръгнахме да обясняваме защо и как, мотивира се Борисов, цитиран от БТА.

 

По думите му, в подобни случаи трябва веднага да се явят в парламента и да обясняват от трибуната какви са ни ангажиментите.

 

В същото време той заяви, че стои зад своите министри и зад казаното от тях. Тези 14 танка не биха могли да представляват заплаха, това са рутинни учения, нормално е нашите военни да се учат и да познават западната техника, посочи премиерът.

 

Той отбеляза и "огромният натиск върху правителството за подмяна на въоръжението". България е от много малкото страни, която не изпълнява задълженията си за 2 процента от БВП за въоръжение, каза още премиерът, но посочи, че след две-три години, когато имаме повече пари, ще превъоръжим авиацията.

 

Министър-председателят припомни, че България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита на НАТО, "така че, ако, не дай Боже, ни се наложи, има кой да ни защити". По думите му към този момент "не приемаме, че има пряка заплаха за нас и с нищо не сме допринесли да се изсипе агресия срещу нас".

 

Трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорността за извършените престъпления, заяви министър-председателят.

 

По думите му, ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната част на тази реформа. "Години, десетилетия си говорим за хора с висящи дела и ето сега Сандански е най-ярък пример - човек с над 20 висящи дела, убива човек", мотивира се премиерът.

 

По думите му същият проблем има и в митниците, и в КАТ - един, втори, трети акт, докато не мине давностният срок. Каква е превенцията на този, който кара без книжка, попита премиерът. "Не казвам да върнем тухларните, но имаше превантивен ефект, когато те хванат и понасяш веднага отговорността", заяви Борисов.

 

Той посочи още огромният бич - крадците на коли, крадците на апартаменти и къщи. Статистиката на МВР казва, че имаме по-голям процент разкриваемост, но крайният ефект - осъдителна присъда е 1-2 процента, всички са на свобода, коментира още Борисов.

 

Според премиера от видеонаблюдението няма ефект, ако от него няма конкретен бърз резултат - "ще го направим, ще дадем пари, ще го заснемем за 25-ти път този от Сандански и какво от това? Ще отиде адвокатът, ще го освободи и той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата". В момента е златно време да си адвокат, заключи премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6223 |25.06.2015 Борисов: Проблемно е, когато мечката играе в комшиите . 48| 7454 |09.06.2015 Кънев към Борисов: "Благодарим" за правителство с ДПС . 7| 4843 |03.06.2015 Манолова към Борисов: Прекратете предизборните безобразия . 28| 5276 |03.04.2015 Борисов: След няколко месеца Румъния ще бъде зад нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads