Реклама / Ads
15| 5697 |04.09.2015 ПОЛИТИКА

БСП: Борисов лично да поеме бежанците

.
Ангел Найденов
„Силно сме обезпокоени от липсата на ясна и изпреварваща събитията правителствена позиция”. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Ангел Найденов. Той обясни, че това е основание парламентарната група на левицата да настоява за няколко конкретни мерки.
 
Като първа такава бившият военен министър посочи премиерът лично да поеме координацията на всички въпроси, свързани с бежанците във вътрешно и външнополитически план. „Настояваме и правителството да представи ясно становище по всички въпроси – предмет на обсъждане на различния нива и в различни държави - Дъблинското споразумение, задължителните квоти, възстановяването на граничния контрол, приемането и интегрирането на икономически емигранти и бежанци”, каза още той. Левицата настоява и за предприемане на много по-решителни мерки за противодействие и пресичане на нелегалния трафик на хора през страната. Найденов припомни, че повече от седмица БСП настоява президентът да свика КСНС и като израз на необходимостта от единна българска позиция. „Изправени сме на прага на криза и на исторически решения и снишаването не е позиция, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
          
Найденов подчерта, че случаят с бежанците засяга както човешката драма на стотици хиляди бежанци, така и изпитанието за европейските страни, предизвикано от влизането на тяхна територия на хиляди хора, допълнително натоварващи социалните системи и носещи всички рискове за сигурността. Той обясни, че както България, така и много други европейски страни се изправят пред сериозни проблеми със справянето с бежанската вълна, но това не е нито успокоение, нито извинение. „Днес България изглежда много по-подготвена и с капацитет да се справя с предизвикателството на бежанския наплив. Това обаче в много малка степен се дължи на днешното управление. Правителството действа ситуативно и не предлага системност и позиция, отчитаща случващото се в Европа”, заяви Найденов.  Той подчерта, че границите ни са под натиск, при нас действат мрежи и канали за преминаване и ни грози връщането на няколко хиляди бежанци, получили първа регистрация у нас.
          
„Какво днес ни предлагат държавните институции? Нищо или почти нищо, ако все пак включим рутинните действия", заяви Найденов. Tой изтъкна, че президентът мълчи, ръководството на НС не реагира на предложенията на БСП за извънредно заседание през месец август, а правителството е затънало в предизборни мероприятия. "Ресорният вицепремиер отделя повече внимание на вътрешнокоалиционните си взаимоотношения, отколкото на преките си служебни задължения да инициира и дефинира позиции по общите за Европа проблеми", заключи Ангел Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5583 |03.09.2015 Кр. Янков: На Борисов му е необходим човек за еднолични удари . 14| 6064 |27.08.2015 Кадиев: За сърцето на Борисов се борят Пеевски и Цветанов . 107| 17865 |27.08.2015 Борисов: Бедни сме заради Столетницата- БСП . 14| 6322 |12.08.2015 Борисов забрани търговията с вода от аязмото в Плиска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads