Реклама / Ads
1| 4557 |17.12.2015 ПОЛИТИКА

БСП гласува против спорната Национална здравна стратегия

.
Таско Ерменков
„Трябва да продължат строително-ремонтните дейности по болниците. Ние, като Народно събрание, не можем да си позволим заради това да приемаме неща, които са вързани със здравето на човека и нямат нищо общо с подобряването на здравната услуга”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков в отрицателен вот при гласуването на Националната здравна стратегия.
 
По думите му се създава впечатлението, че решенията, които се взимат, са повече в полза на строителните фирми, отколкото на пациента. „Не можем да си позволим да профанизираме с нашите решения документи, наречени стратегии. От самото начало се знае, че тази стратегия няма как да се нарече така в рамките на следващите 5 години, защото стратегиите са за 20 години, не по-малко”, заяви още социалистът.
Таско Ерменков подчерта, че стратегията включва термини, несъществуващи в правния мир. „Ние гласувахме с ясното съзнание, че не трябва да се допускат такива документи, с такъв подход - в лабораторни условия, под ръководството на министъра и плод само на неговите капризи. Това е недопустимо и е обида за цялото НС”, категоричен бе той.  


„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ гласува против предлаганата стратегия, защото не я приема в нейната цялост. Като цяло стратегията изглежда добре структурирана и предлага добра цел – създаване на съвременно здравеопазване и грижа на държавата за опазване на общественото здраве. В същото време обаче тя има доста неточности и съществени пропуски”, така мотивира отрицателния вот на левицата депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков. По думите му в цялата стратегия липсват пътища и план за изпълнение на тази стратегия, както и начин за постигане на целите, които си поставя. „Тя не помага за решаване на проблемите в почти никоя от областите в здравеопазването, особено посочваните като проблемни”, подчерта Гьоков и допълни, че с влизането в сила на тази стратегия -  проблемните сфери ще си останат в същото състояние.

Гьоков заяви, че най-големият проблем на българското здравеопазване е достъпът на огромна част от българите до здравни услуги поради организационни или предимно финансови въпроси. „В тази стратегия няма и намек за решаването на този проблем. Ако сега излезем пред НС и попитаме 10 човека за мнението им за здравеопазването - 9 ще кажат, че е катастрофално”, заключи Гьоков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5053 |11.12.2015 Ето как партиите гласуваха за прокурорските квоти в съдебния съвет . 1| 5024 |09.12.2015 Лидерът на БСП: Против сме разделянето на две колегии на ВСС . 2| 4756 |09.12.2015 Р. Кънев : Парламентът няма да гласува радикални промени в Конституцията . 4| 5904 |05.12.2015 Нестимир Ананиев: АБВ уж подкрепя кабинета, а гласува против него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads