Реклама / Ads
0| 4667 |31.03.2016 ПОЛИТИКА

БСП иска закон за престъпните авторитарни режими без комунизма

.
Михаил Миков
Лидерът на БСП Михаил Миков мотивира инициативата с това, че в тези периоди е имало целенасочено и системно унищожаване на демократичните начала, суспендиране на Търновската конституция и отнемане на имущество на евреи.
 
Освен това преди дни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов присъствал на кампания в столичното 22 СОУ "Запознай младите с комунизма", което според БСП било политическа дейност в училище и било незаконно.

Смятаме, че историческото наследство трябва да се оценява обективно и затова предлагаме този огледален закон на приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунизма за престъпен, посочи Миков. Говори се за лагерите след 9-и септември 1944 г., а не за тези преди - концентрационните лагери по време на фашисткия режим в България, каза той.

Лидерът на БСП посочи, че разчитат всяка парламентарна група да изрази ясно отношение към периодите 23-26 и 34-44 г. и според тях тези, които не подкрепят закона, очевидно подкрепяли фашизма.

Методи Андреев от ГЕРБ обвърза инициативата на социалистите с предстоящия след месец конгрес. Явно битката за лидерския пост е на живот и смърт, каза той и препоръча БСП да се преименува на БКП, за да се избегне раздвояването на личността.

Председателят на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев възрази, че законът третира авторитарните режими до 1944 г., а в мотивите към проекта на БСП комунизмът е наречен "тоталитарните практики след Втората световна война". Ние искаме да се изучават всички режими в България през 20-и век, защото трябва да имаме изчерпателна информация за всичко, коментира Георгиев.

"Крайно време е политическата омраза, която отново избуя в последно време, да бъде извадена от арсенала на българската политика", пишат в мотивите си от БСП. Според ГЕРБ обаче не е политическа омраза, когато се иска да има знания. Българските деца и българската младеж трябва да разберат какво е било, за да няма връщане назад, коментира Георг Георгиев и сравни комунизма с тероризма. Според него такива половинчати инициативи и циничен прочит на историята са неприемливи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4882 |28.03.2016 ВАС пред дилема: или служи на #Кой или - на закона . 0| 5865 |26.03.2016 Росен Плевнелиев: България иска освобождаване на осъдената в Русия Савченко . 0| 5131 |23.03.2016 Съдии от ВКС искат звеното на Кунева да минe на тест за почтеност . 3| 5432 |02.03.2016 Мерджанов иска обяснение за оставката на ректорa на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads