Реклама / Ads
6| 9289 |05.07.2017 ПОЛИТИКА

БСП настоява Борисов да не подписва антибългарския договор с Македония

.
Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси. Това заяви след заседание на външната парламентарна комисия, на която бе изслушана министър Захариева, депутатът от БСП и зам.- председател на парламента Валери Жаблянов.
 
"Договорът на практика предава исторически български държавни интереси. С този договор: се признава македонският език; не урежда въпроса за българското културно-историческо наследство в Македония; не гарантира евентуални бъдещи претенции от страна на република Македония по отношение на наличието на малцинства на територията на Република България; не обезпечава и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание. Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за Балканските взаимоотношения”, подчерта Жаблянов

Той обясни, че министър Захариева е информирала външната комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език.

„За нея това не подлежи на съмнение. Скандално е поведението на външния министър” категоричен бе той.

Според него България подписва един договор, който дава картбланш на конституирането на основните тези на македонизма занапред.

Предстои България и Македония да подпишат договора за добросъседство за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. За това са се разбрали премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, който на 20 юни бе на първото си официално посещение в София.

Заев каза след срещата, че двете страни са доближили позициите за договора, като е останало да се споразумеят за общо празнуване на Илинденското въстание, за да се подпише документът. Той отваря вратите на Скопие за продължаване на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, тъй като България държи на договора и ще позволи затварянето на глава "Добросъседство". Работните групи за договора са имали 11 работни срещи, а сега са останали само малки детайли, който ще бъдат договорени от екипите на външните министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5096 |05.07.2017 Захариева: Нямаме информация за отлагане на подписването на договора с Македония . 2| 6036 |05.07.2017 Борисов отива на погребението на Симон Вейл . 3| 6422 |04.07.2017 Борисов и Радев се разбрали „Антикорупция” да бъде изведена от ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads