Реклама / Ads
24| 6043 |18.10.2009 ПОЛИТИКА

БСП по пътя на изчезването

.
Станишев изфинтира противниците си в БСП и отново оглави партията. Уж конгресът щял да бъде концептуален, аналитичен и трасиращ бъдещето на „столетницата”.
 

Да, ама това се оказа капан за наивници. Още в началото лидерът на „Позитано” 20 сви номер на кандидатите за поста му и обяви, че ще има избор за нов председател. Свари ги неподготвени и победи.

Всъщност, зрителите на Канал 3, още в ранния следобед бяха наясно, че Станишев контролира положението. Докато опонентката му Татяна Дончева, пременена в лилаво сако, изнасяше своята пламенна реч, изпъстрена с доста тежки но верни оценки за състоянието на партията и заявки за бъдеща мобилизация на социалистите, Станишев си разменяше весели реплики с главния секретар на партията Димитър Дъбов – сигурен знак, че знае изхода от предстоящия избор.

„Зайчето”, „момчето” се оказа хитър апаратчик. Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов бяха принудени да играят „подвижни храсти” в тази пиеса. Докато Станишев обикаляше партийните организации в страната и си осигуряваше подкрепа и делегати за конгреса, в София Юрий Асланов пишеше доклада му за форума. Така мачът бе предрешен.

Мнозина се питат, какво ще последва оттук насетне. Ами нищо. Станишев ще ръководи парламентарната група, ще командва и на „Позитано” 20, а кръгът около него, след като въздъхна с облекчение, ще се заеме с досегашната си дейност – бизнесо-партийни дела. Разбира се, ще последват няколко гръмко обявени проекта за обновяване на партията. Окрилен от победата на своя патрон Кирил Добрев ще реализира някое от поредните „презареждания”, което на партиен език се превежда като подмяна на наудобните с удобни. Ще си отдъхнат и олигарсите с партиен билет. Редовите социалисти... Тях пък кой ги пита.

Най-доволни обаче сигурно ще са хората от ГЕРБ, СДС, ДСБ и „Атака”. В момента БСП е с 8-9 процента обществено доверие. Заслугата е на мъдрото ръководство на това ръководство. По тази логика след година процентите може да са към точката на замръзване. Какво пък, може би така е по-добре.

Мария Василева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5218 |16.10.2009 Словесни балони бранят поста на Станишев? . 5| 5624 |16.10.2009 Медийната империя на Берлускони . 27| 8989 |15.10.2009 Документите за конгреса на БСП в стил "ранен соц" . 21| 8448 |14.10.2009 Близнашки сменя Станишев в БСП?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads