Реклама / Ads
4| 5149 |05.01.2016 ПОЛИТИКА

БСП внася предложения за промени в изборното законодателство

.
Михаил Миков
Следващата седмица БСП ще внесе предложения за промени в изборното законодателство. На този етап обаче социалистите не пожелаха да конкретизират, тъй като все още се работи по тях.Не Конституцията е виновна за това, което се случва днес в България, каза Михаил Миков на пресконференция днес.
 
Той отбеляза, че тази година се навършват 25 години от приемането на Българската конституция - "много често използвана от хора, които не са си свършили работата като универсално оправдания". По думите му, в България не е била изградена, нито социалната държава, нито модерното върховенство на закона - правовата държава.

„Има достатъчно индикации,че институциите не функционират и нямат доверието на гражданите. Как бяха проведени местните избори - не е важно за кого гласуват гражданите, а какво пише в протоколите, чиито подписи не са на членове на СИК, заяви Миков и попита реторично как да се очаква да има доверие в институциите, независимо дали става въпрос за местна власт или за национално правителство.

Председателят на БСП Михаил Миков посочи: „През тази година ще бъдем още по-настойчиви в отстояване на още по-справедливо данъчно законодателство, като част от мерки насочени срещу борбата с бедността. Очевидно е, че тя се явява основен проблем. Първата седмица на новата година показва колко сме били прави, когато инициирахме онова решение на НС, задължаващо правителството на средносрочни и дългосрочни мерки срещу демографските кризи. Първите месеци на новата година показва ,че тя все повече се превръща в демографска катастрофа".

По думите му, правителството е представило на обществото демографска стратегия с хоризонт 2030 година. „Когато нито това правителство, нито политическите партии в парламента ще решават проблемите в България. Едно бягство адресирано към 2030 година", заяви Миков.

Лидерът на БСП отбеляза и още една годишнина, която ще се отбележи през 2016-а - 125 години от създаването на партията. „125 години, в които тя е неразривно свързана и с историята, и с настоящето, и с бъдещето на страната", подчерта Миков.

Лидерът на партията Михаил Миков отказа да коментира ситуацията в ДПС, но допълни, че движението е зряла партия и ще следи за изчистването на образа й като опозиционна партия. Лидерът на червените обаче подчерта, че остава въпросът къде са българските служби за сигурност.

„Както не съм чул някакъв коментар от страна на ДПС сега и по-отдавна, смятам, че ще е нарушаване на нормални и добрия тон да коментираме вътрешнопартийните процеси в ДПС. Друг е въпросът да коментираме случващото се в контекста на националната сигурност, в контекста на поведение на съседна Турция, което надхвърля нормалните приятелски и добросъседски отношения. За поведението на български политици, които с действията си не утвърждават националните интереси на България. Смятам, че ДПС е зряла политическа сила и ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България", каза той. Миков заяви, че ще следи с интерес по-ясното изчистване на тази партия, като опозиционно-политическа сила, която представлява интересите на своите избиратели. „Смятам, че по-големият въпрос е къде стои България днес - малко в сянката на един свой много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с евроатлантически ценности", заяви Миков.

„По отношение на събитията, които ще се случват и в българския парламент, тепърва ще трябва да видим позиционирането на отделните народни представители, по-скоро на тези, които бяха изключени и напуснаха ДПС", посочи председателят на БСП. Той попита къде са българските служби за сигурност.

На въпрос дали открива аналогия между БСП и ситуацията в ДПС Михаил Миков отговори: "Не си спомням политик от БСП да се е крил в посолство. Не си спомням такова нещо. Включително в началото на прехода, когато крещяха „БСП в Сибир". Това е въпрос на морал и почтеност". Той определи анализът на Доган като добър, но според него големият въпрос е къде е България в единното пространство на свобода и сигурност и какво е останало от него. „Интересите на Германия по отношение на работна ръка създават ситуации и в Европа, и в Германия, която става все по -силна за удържане в рамката на ЕС, такъв какъвто го познавахме днес. Всичко това подлежи на сериозен анализ и откровено обсъждане в НС", заяви председателят на БСП.

„Днес ние обсъждаме да се прави ли 7 блок, кой ще го прави, с какви пари ще го прави. Това са въпроси, които всяка политическа сила трябва да си даде, но правителството и министър-председателят са тези, които отговарят. Най-бедната страна с убийствена демографска перспектива - това са все въпроси за това, за което ме питате. В един ЕС, който не може да види пътя, по който ще продължи. Пътят, който е общ за 28-те, а не според интересите на северните, южните или югоизточните страни. Големи въпроси, които ще бъдат дискутирани в политическите европейски семейства, в това число ПЕС, ЕНП. Какво става с либералната демокрация в Европа, когато в Полша се приемат такива закони, се постригват правомощията на конституционния съд. Това е все във връзка с коментара на изказването на г-н Доган", добави Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4546 |09.12.2015 Мерджанов: Промените в Конституцията няма да окажат сериозно влияние върху правораздаването . 2| 4754 |09.12.2015 Р. Кънев : Парламентът няма да гласува радикални промени в Конституцията . 2| 5425 |23.09.2015 Я. Нотев : Няма сделка за промените в конституцията . 12| 5235 |19.09.2015 Първанов се пазари за промените в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads