Реклама / Ads
0| 4118 |06.09.2016 ПОЛИТИКА

Чехия ни подкрепя за затварянето на Балканския миграционен маршрут

.
България и Чехия споделят общи позиции по въпросите на нелегалната миграция и сигурността, които са приоритетни и за двете страни. Това стана ясно по време на разговора на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Чешката република Бохуслав Соботка в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Прага.
 
Чешката страна подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, като отчита трудностите, които България среща при опазването на външните граници на Европейския съюз в условията на засилен миграционен натиск.

В разговора президентът Плевнелиев припомни, че страната ни стриктно се придържа към правилата от Дъблин и Шенген. "Мерките, които България въведе за опазването на външните граници на ЕС, спомогнаха значително за намаляване на миграционния натиск върху страните от Централна и Западна Европа", посочи от своя стана Бохуслав Соботка.

Премиерът на Чехия допълни, че въпреки трудностите при реализацията на Споразумението ЕС-Турция, усилията за неговото прилагане трябва да продължат.

Относно приемането на страната ни в Шенген премиерът Соботка прогнозира, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще става все по-актуален и изрази категоричната подкрепа на Чешката република за членството на България.

"Най-тежката криза, в която Европа може да изпадне, е кризата на разделението", предупреди българският президент и призова за ускоряване на съществуващите и за създаването на нови интеграционни проекти за Европа като например европейски енергиен съюз.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бохуслав Соботка бяха категорични, че интеграцията на страните от Западните Балкани в европейските и евроатлантическите структури трябва да продължи, този процес ще е и гарант за мир и сигурност в региона и в цяла Европа. "България днес е стабилизиращ и много позитивен фактор в региона", подчерта още държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3646 |05.09.2016 Чехия помага за опазване на границата ни . 2| 4219 |24.08.2016 АБВ контра на БСП, нямало да подкрепят ген. Радев . 1| 4449 |20.08.2016 Плевнелиев от Рио: Държавата да подкрепя спорта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads