Реклама / Ads
2| 18468 |06.06.2017 ПОЛИТИКА

Р. Ченалова: В стенограмите за КТБ е задкулисието; съдия Панов бе поръчан

.
Румяна Ченалова при Люба Кулезич
Отстранената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира изказването на главния прокурор Сотир Цацаров за съдебната реформа, както и опита за освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи от „Наглите“.
 
Тя разказа детайли около ролята на адвокат Мондешки в инцидента с председателя на ВКС Лозан Панов дни преди да се кандидатира за поста. Ченалова коментира и какво биха показали стенограмите от заседанията при президента Росен Плевнелиев за КТБ, ако бъдат разсекретени.

„Хвърлиха се много упреци към съда във връзка с опита за освобождаване на „Наглите“. България е получила най-много решения за нарушаване на човешки права. Всичко това започна да се коментира по един изключително нагъл и арогантен начин“, коментира Румяна Челова.

 

„Работила съм с един от колегите – съдия Младенов. Изключително коректен и добър съдия“, добави бившият магистрат в коментар за съдиите, позволили предсрочното освобождаване на двамата затворници.

 

„Законодателството до голяма степен определя поведението на магистратите“, заяви още Ченалова и добави, че хората не го разбират.

 

Тя коментира и казуса „Яневагейт“, както и твърденията й, че адвокат Мондешки е споменал, че има нещо общо с инцидента срещу съдия Лозан Панов, който беше блъснат с джип няколко дни преди да се кандидатира за шеф на ВКС.

 

„Имам основания да го твърдя. На всички е ясно, че едно такова изречение създава достатъчно сериозна опасност по отношение на живота и здравето ми“, посочи Ченалова.

 

Във втората част на разговора отстранената съдия от СГС обясни, че със сигурност такъв разговор е воден между Владимира Янева и Мондешки през зимата на 2014 г.
„Разговорът беше във връзка с друг побой, на друго лице, отново организиран от Мондешки, който беше много тежък. Това лице попадна по стечение на обстоятелствата в една и съща стая с Лозан Панов. Това лице работи като съдебен помощник във върховния съд“, заяви Ченалова.

 

Тя твърди, че инициатор и поръчител на този побой е заявил, че е поръчал и катастрофата на Лозан Панов.

 

„Аз се срамувам да му кажа тези неща. Каквото и да кажа, то се поставя под съмнение, защото съм обвиняема или думите ми се изкривяват“, добави Ченалова. По думите й, на Мондешки, дори не е била образувана дисциплинарна проверка.

 

„Моето знание за арогантността на братята Мондешки и безкомпромисната саморазправа с хора, които им пречат, създава за мен усещането за много сериозна опасност. Органите на властта ще действат, само ако им бъде разпоредено и то от главния прокурор“, подчерта Ченалова.

 

„Братята Мондешки ги прави силни самият Делян Пеевски и адвокатите. Той е удобен и на главния прокурор“, обяви Ченалова и добави, че все още никой не е обявил, че има и разследване за съдържанието на записите, които изтекоха, а не само за автентичността им.

 

По думите й, на заседанията при президента Росен Плевнелиев за КТБ не се е случило нещо, което да разкрие действителните мотиви, касаещи подпомагането на ПИБ и фалита на КТБ. Тя подчерта, че, обикновено това става задкулисно. „При разсекретяване на стенограмите при президента обществото би разбрало, че решенията са взети „на коляно“. Че са обсъждани условията за фалирането на КТБ и подпомагането на ПИБ“, заяви Ченалова.

 

Тя каза, че през 2014 г. е публикувана европейска директива във връзка с фалирането на финансови и банкови институции. По думите й, ще стане ясно, че са пренебрегнати европейски директиви.

 

„През 2014 г. същият този европейски банков орган в препоръки констатира, че България е нарушила европейското право във връзка със защитата на вложителите в КТБ“, категорична е Ченалова. По думите й, при разсекретяване ще стане ясно, че е нарушено европейското законодателство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2424 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 4| 10525 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата . 4| 10519 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3061 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"!
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads