Реклама / Ads
9| 17679 |03.02.2017 ПОЛИТИКА

Червени барони редят кабинет, играят контра на Корнелия Нинова

.
Георги Гергов
Двама от най-видните барони на БСП опитват да играят контра на лидера на социалистите Корнелия Нинова. В това са убедени повечето от младите лица на партията. Причината за вътрешните удари под кръста е, че пловдивският олигарх Георги Гергов и съратникът му Димитър Дъбов се опитват да запазят контрола си върху партията, осуетявайки всички опити на Нинова да обнови формацията и да даде път на по-младите кадри.
 

 По всичко личи, че Гергов, по-известен като Свинаря, е в добра спортна форма и възможностите му за влияние на най-високо управленско ниво никак не са повехнали, напротив. Негови хора пробиха ударно в служебния кабинет и то не на случайни места. Твърди се, че очите на олигарха са залепнали като ваденка за зeмеделското министерство.

 

И не случайно, милионите по различни проекти текат като пълноводна река. Казват, че само който е нагазил в нея, знае каква чудовищна печалба извира оттам. Сред служителите във ведомството упорито се говори, че Светлана Янчева е много скъпа на Гергов и борбата за нейното назначаване за зам.-министър е била на живот и смърт.

 

"Истинска война се разрази, „Нешънъл джеографик” ряпа да яде. Досущ като битка между разярени 20 хищници за тялото на една антилопа”, признаха чиновници.

 

Те са убедени, че Нинова и хората около нея хал хабер си нямат за тая работа и в един момент може да им дойде като гръм от ясно небе. Както е известно пловдивският олигарх с лекота сложи ръка и върху най-чувствителната институция- МВР. Обществена тайна е, че шефът на вътрешното ведомство Пламен Узунов е негов приближен. Упорито се говори, че двамата участват в едни тайни сбирки за „богоизбрани”.

 

 Преди броени дни се разбра пък, че ковчежникът на „Позитано” 20 Димитър Дъбов е рекетирал бизнесменът Веселин Марешки в кабинета си, като преди разговора пуснал система за заглушаване. Това обяви самият Марешки в телевизионно интервю. Дъбов в брутален стил поискал пари от Марешки, срещу което ангажирал БСП да му върши услуги в сферата на лекарствата и горивата. Любопитното е, че след това разкритие никой не оспори думите му.

 

Гергов и Дъбов са като „Вечната Амбър”. Оцеляват, независимо какви ветрове брулят централата на БСП. Лидерите на партията се сменят един след друг-Първанов, Станишев, Миков, Нинова, но двамата червени барони остават непоклатимо на местата си. Скандалите, свързани с тях, щяха отдавна да са ги пратили в забвение. Щяха, ако хората малко по-дълго помнеха какви са ги дробили. Доклад на МВР от 2010 година разкрива, че „Провдивският панаир” е бил преструктуриран и заграбен по престъпен начин. Днес той е в ръцете на Гергов, но прокуратурата не дава знак, дали полицаите са прави. Малцина си спомнят за инфарктните разкрития на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов пред вътрешната комисия в парламента през март 2008 г. по време на скандала в МВР.

 

 „Политици саботираха работата на ГДБОП. Те оказваха натиск за отмяна на обиски на данъчни нарушители. Става въпрос за акция срещу склад в София, в който имаше подозрение за алкохол с фалшиви бандероли. Шефът на митниците Асен Асенов издаде заповед за проверка, но тя беше спряна два часа преди операцията”, признал той пред народните избраници. Един от тях полюбопитствал за имената им. А Танов отвърнал: Да, но няма да ви е удобно, защото те присъстват тук. Кажете, кажете, подканили го неколцина. За този момент Танов по-късно сподели: Настана гробна тишина и всички забиха поглед в масата. Ако можеха, щяха да потънат. Шефът на ГДБОП ги изненадал: „Велчев” и „Дъбчето”. Тогавашният финансов министър Милен Велчев и Димитър Дъбов в един глас изреваха, заканвайки се на Танов, че ще го съдят.

 

Двамата, обаче подвиха опашки и се скатаха.

 

Димитър Дъбов и друг червен барон Евгени Узунов са свързани с бившата силова групировка СИК, като осъществяват пряката връзка между сикаджиите и столетницата.

 

 В зората на демокрацията Узунов управляваше „Елитбанк”, известна още като „Комсомолбанк”, приватизирана по-късно от СИК под името „Първа източна международна банка” . Сега е „Асетбанк”. В същата институция преди време освен Узунов се е „трудил” и Димитър Дъбов като шеф на клона на банката в Шумен.

 

„Не може банкерът на Маджо да е член на Изпълнителното бюро на БСП”  заяви през 2008 г. на червен пленум Татяна Дончева визирайки Дъбов и Узунов. Вторият е бивш шеф на комсомола в навечерието на 10 ноември 1989 г., после шеф на митниците по време на управлението на Жан Виденов и подуправител на БНБ.

 

В доклад на службите от 1995 г. се казва, че ”Първа източна международна банка”  е обсебена от „силовата и криминално проявена групировка, действаща под прикритието на застрахователната компания СИК (SIC) и „Интергруп“ АД“. Сред акционерите в банката тогава са Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13605 |25.01.2017 Радан Кънев: ГЕРБ крадат повече от червените . 2| 5181 |19.12.2016 Първан Симеонов: Очертава се кабинет, който ще зависи от волята на Борисов . 3| 6263 |16.11.2016 Борисов се закани: Който влезе в служебния кабинет, да забрави за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads